DonBeer Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 Szczep górnej fermentacji dedykowany dla piw amerykańskich i hybrydowych. · Niska zawartość estrów. · Temperatura fermentacji 16-24 ºC, optymalna 18-22°C. · Flokuacja wysoka. · Tolerancja na alkohol 7,4%. źródło: Gozdawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacu Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Uwarzyłem jedną warkę na tych drożdżach. Do tej pory używałem US-05. Kilka moich spostrzeżeń: - drożdże wolniej i mniej burzliwie fermentują niż US-05 - są bardziej pyliste niż US-05. Po ok 10dniach w butelce i przy użyciu odrobiny mchu irl. pod koniec gotowania piwo się klaruje. Ale czas dopiero pokarze... chociaż chyba nie sklarują się tak dobrze jak po US-05. - są neutralne w smaku. Fermentowałem w 19oC. Piwo na nich bardzo mi smakuje - specjalnie mniej nachmieliłem. - odfermentowanie ok. 80% - startują po bardzo podobnym czasie jak uwodnione US-05 Cena vs. jakość na pewno spowodują, że do nich wrócę. mundex 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Zrobiłem 2 piqa na tych drożdżach oto wnioski: - bardzo długa fermentacja, Ipa 16,5 blg fermentowała 3 tygodnie. - w niższych temperaturach produkują bardzo dużo siarki, ktora na szczescie ulatuje na cichej, ale tą też trzeba przeciągnąć, - średnio się klarują, - dają bardzo neutralny profil smakowy i fajnie grają z chmuelem, - odfermentowanie na poziomie 80-82% Jeżeli ktos ma czas to polecam ze wzgledu na cene. Ipa na tych drozdzach zajela 4 miejsce z posrod 36 zgloszonych w kategorii west coast ipa. camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.