BroBart Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Właśnie otworzyłem buteleczkę z WLP029 z datą ważności do listopada 2015. Przy otwarciu było charakterystyczne "pssst", a drożdże mają kwaśny zapach. Z racji, że to miało być moje pierwsze warzenie na drożdżach płynnych to chciałbym się upewnić zanim to wyrzucę: rozumiem, że drożdże nie nadają się do użytku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Tak drożdże zdecydowanie do wyrzucenia albo wiesz co... Wyślij je do mnie, ja się nimi zajmę Na PW podam Ci adres Nie no tak na poważnie... Kwaśny zapach to chyba jeszcze nie tragedia - a coś więcej możesz? Robisz starter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BroBart Posted August 1, 2015 Author Share Posted August 1, 2015 Niby nie tragedia, ale zapach kojarzy mi się z piwami kwaszonymi Lactobacillus'em, co nie wydaje się normalne. Nie zamierzałem robić startera, tylko po prostu wrzucić do brzeczki... No nic, zaryzykuję, najwyżej wyjdzie coś pomiędzy Grodziszem a Berliner Weisse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Niby nie tragedia, ale zapach kojarzy mi się z piwami kwaszonymi Lactobacillus'em, co nie wydaje się normalne. Nie zamierzałem robić startera, tylko po prostu wrzucić do brzeczki... No nic, zaryzykuję, najwyżej wyjdzie coś pomiędzy Grodziszem a Berliner Weisse Jak się zakwasi i wyjdzie dobrze, to zawsze możesz wysłać na konkurs http://www.piwo.org/topic/17515-3102015-i-podlaski-konkurs-piw-domowych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Ja tak kiedyś dodałem WLP300 i cała warka w kibel. Rozpoznanie bojem to nie najlepszy sposób. Kupowałeś zapewne w Twojbrowar? Mam wrażenie, że mają jakiś problem z przechowywaniem fiolek.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BroBart Posted August 2, 2015 Author Share Posted August 2, 2015 Jak się zakwasi i wyjdzie dobrze, to zawsze możesz wysłać na konkurs http://www.piwo.org/...s-piw-domowych/ Lichtenhainer... w sumie racja zobaczymy za 2-3 tygodnie. Póki co drożdże wystartowały i pachnie całkiem normalnie, pasmatrim - uwidim Kupowałeś zapewne w Twojbrowar Nie, kupowane w themaltmiller.co.uk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Ostatnio kupiłem WLP, przygotowałem sobie starter, otwieram drożdże żeby wlać do kolby, a tu psyk i smrodek kibla z fiolki. Z racji tego, że miałem zamiar zrobić z tego starter, a nie wlewać bezpośrednio do fermentora (czego nie praktykuję) to postanowiłem je zadać do startera - najwyżej zmarnuję starter. I zmarnowałem. Drożdże na mieszadle po ponad dobie nic nie zadziałały - starter lekko śmierdział, a ekstrakt pozostał praktycznie bez zmian. Wnioski: 1. Drożdże już w fiolce mogą być trefne. 2. Zawsze warto/trzeba zrobić starter - najwyżej on pójdzie na straty, a nie całe piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts