biedron123 Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 Witam, proszę o sprawdzenie receptury mojego lekko podkreconego milk stouta, mam także pytanie, jak zacierać te ciemne słody? Wrzucić je od początku? Jeżeli nie to kiedy i które.Ekstrakt początkowy 14,7*P, końcowy 5.1*P IBU 36.5 planowane 25 litrówSŁODY3.5kg pale ale0.6kg słód czekoladowy ciemny0.5kg CaraAroma0.4kg słód karmelowy crystal 120ebc0.4kg jęczmień palony0.4kg słód pszenicznydo tego 0.5kg laktozyCHMIEL60g granulat kent goldings na 60 minutINNEmech irlandzki 10g na 15minlaska wanilli sztuk 2 na 50min i 2 sztuki na 15 minDROŻDZEsafale S-04 - jedna torebkaZ góry dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 (edited) Po co Ci ten mech irlandzki do stouta . Tzn wiem do czego służy mech ale w stoucie jest on chyba zbyteczny z drugiej strony raczej nie zaszkodzi Edited August 6, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 (edited) Mech w stoucie jak najbardziej zbyteczny. Zapobiega on zmętnieniu na zimno co jest widoczne w jasnych piwach. W stoucie nie ma takiej potrzeby . Wanilia raczej na cichą ale mogę się mylić tutaj się nie sugeruj . Dużo karmelu i laktoza to dość słodkie będzie.Na słodko raczej nie zacieraj , no chyba że lubisz słodkości Edited August 6, 2015 by Przemas.IE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 Do mojego stouta dodałem 2 laski wanilii na cichą na 20l. Teraz bym wrzucił 4. Piwo się układa gdzieś 2 miesiąc w butelce i dopiero ledwo ledwo wychodzi wanilia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biedron123 Posted August 7, 2015 Author Share Posted August 7, 2015 (edited) A czy wszystkie słody dodawać na początku zacierania? Czy może ciemne na koniec? Jak prowadzić zacieranie tego? Edited August 7, 2015 by biedron123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Możesz dodać od początku wtedy będzie większa paloność , jeżeli nie przepadasz możesz dodać na ostatnie 15 minut lub po negatywnej próbie jodowej jak wolisz . Ja zacierałbym w 64 stopniach 60 minut wystarczy,Masz dużo karmelii laktozę więc i tak będzie dość słodkie i pełniejsze w smaku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ledaro Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Slody palone dodałem po negatywnej próbie jodowej.Z palonosci byłem zadowolony. 2 laski wanilii na cichą ~ 20l nie dały u mnie żadnych efektów. Może wanilia wyjdzie później. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Ja bym zmniejszył słody palone(palony jęczmien i czekoladowy ciemny) do 10% zasypu i dał na początku zacierania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Według moich eksperymentów - jedna laska wanilii na 4 litry piwa na cichą daje przyzwoite efekty. Jak chcesz mieć nega wanilie to daj dwa razy więcej (przy stoucie nawet wskazane.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts