antiself Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Mój sprzęt(wiadra)został zainfekowany pleśnią. Myłem ludwikiem. spirytusem, zalewałem wielokrotnie wrzątkiem. a zapach dalej pozostaje, co polecacie do tego typu czyszczenia ? W poniedziałem spróbuje jeszcze pirosiarczanem, może to coś da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Zalej NaOH na dwa dni i potem przepłucz jakimś kwasem. FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Szczerze mówiąc ja kupiłbym nowe wiadro. 20 zł,a nie musisz się martwić czy coś nie zainfekuje ci piwa. Jak chcesz czyścić to tak jak malinowy pisał naoh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowdi Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Ehh, od złej strony podszedłeś do tematu. Jeżeli chcesz wyczyścić wiadro to NaOH tak jak już wyżej napisano. Odpowiedni roztwór i nic w środku nie przeżyje, przy czym trzeba pamiętać, że roztwór sody żrącej działa przez kontakt, a nie oparami. No i BHP przede wszystkim, rękawiczki i okulary zalecane, nie kosztuje to wiele, a nie chciałbyś oberwać ługiem sodowym w oko. Potem porządnie wypłukać i zalać 1l roztworu piro i zamknąć szczelnie. Wiaderko jak nowe, gotowe do wykorzystania w każdym momencie. Druga opcja to zakup nowego, ale jak zrobisz jeden roztwór NaOH to możesz nim przy okazji resztę sprzętu nadającą się do tego przejechać, stare butelki itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Na zapach tylko harkorowy roztwór wybielacza, czyli coś z chlorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 NaOH nie da rady na zapach? Tak dopytuję na przyszłość, może mi się kiedyś przyda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kadet Posted August 10, 2015 Share Posted August 10, 2015 Podchloryn sodu na kilka godzin. Łatwo dostępny i skuteczny. Można go kupić w postaci roztworu 15-20% w chemii basenowej, Lub w postaci 5% roztworu jako domestos Swoją drogą zamienniki domestosa często mają 15% podchlorynu. Testowałem na zapleśniałych butelkach - wypala do gołego szkła. Tylko potem jest troche płukania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts