Jump to content

Pierwsze warzenie - AIPA


Młotek

Recommended Posts

Witam!

Rozpoczynam swoją przygodę z piworastwem, do tej pory poznałem teorie na studiach i organoleptycznie przebadałem niejedną butelke :)

Zaopatrzyłem się w zestaw: (warka 20l)

 

Słód:

  •  Pale Ale Weyermann 5,0kg
  •  Monachijski typ I Weyermann 0,7kg
  •  Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg

(myślę czy nie "pożyczyć" jeszcze troche pale ale z Wrocławskiego Spiża)

 

Chmiele:

  • Cascade 90g
  • Willamette 60g
  • Citra 50g

Drożdże - Fermentum Fm52

 

O ile co do słodów zostałem zapewniony przez dostawce że są dobrze przetworzone i wystarczy im zacieranie w jednej temperaturze, to chciałbym zasięgnąć waszej rady co do chmielenia - planuje nieco powyżej 70 IBU

 

Z góry dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Robisz pierwszą warkę z zacieraniem ? Jeżeli tak to dorzuciłbym ok kilograma słodu pale ale bo może być Ci ciężko z wydajnością na początku. Moim zdaniem z własnego doświadczenia, lepiej dokupić ten kilogram słodu niż później przesadzić przy wysładzaniu (bo pewnie będziesz to robił) i wypłukać taniny z zasypu i spitolić sobie smak piwa. Pozdrawiam!  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.