Młotek Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Witam! Rozpoczynam swoją przygodę z piworastwem, do tej pory poznałem teorie na studiach i organoleptycznie przebadałem niejedną butelke Zaopatrzyłem się w zestaw: (warka 20l) Słód: Pale Ale Weyermann 5,0kg Monachijski typ I Weyermann 0,7kg Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg (myślę czy nie "pożyczyć" jeszcze troche pale ale z Wrocławskiego Spiża) Chmiele: Cascade 90g Willamette 60g Citra 50g Drożdże - Fermentum Fm52 O ile co do słodów zostałem zapewniony przez dostawce że są dobrze przetworzone i wystarczy im zacieranie w jednej temperaturze, to chciałbym zasięgnąć waszej rady co do chmielenia - planuje nieco powyżej 70 IBU Z góry dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol Filipowicz (karolef) Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Pytanie jest takie ile alfa kwasów mają te Twoje chmiele ? Dostępne są programy np BeerSmith w wersji trial i wpisujesz słody które masz i chmiele i Ci wychodzi IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek18 Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 Robisz pierwszą warkę z zacieraniem ? Jeżeli tak to dorzuciłbym ok kilograma słodu pale ale bo może być Ci ciężko z wydajnością na początku. Moim zdaniem z własnego doświadczenia, lepiej dokupić ten kilogram słodu niż później przesadzić przy wysładzaniu (bo pewnie będziesz to robił) i wypłukać taniny z zasypu i spitolić sobie smak piwa. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now