Jump to content

Pierwsze warzenie - AIPA


Młotek

Recommended Posts

Witam!

Rozpoczynam swoją przygodę z piworastwem, do tej pory poznałem teorie na studiach i organoleptycznie przebadałem niejedną butelke :)

Zaopatrzyłem się w zestaw: (warka 20l)

 

Słód:

  •  Pale Ale Weyermann 5,0kg
  •  Monachijski typ I Weyermann 0,7kg
  •  Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg

(myślę czy nie "pożyczyć" jeszcze troche pale ale z Wrocławskiego Spiża)

 

Chmiele:

  • Cascade 90g
  • Willamette 60g
  • Citra 50g

Drożdże - Fermentum Fm52

 

O ile co do słodów zostałem zapewniony przez dostawce że są dobrze przetworzone i wystarczy im zacieranie w jednej temperaturze, to chciałbym zasięgnąć waszej rady co do chmielenia - planuje nieco powyżej 70 IBU

 

Z góry dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Robisz pierwszą warkę z zacieraniem ? Jeżeli tak to dorzuciłbym ok kilograma słodu pale ale bo może być Ci ciężko z wydajnością na początku. Moim zdaniem z własnego doświadczenia, lepiej dokupić ten kilogram słodu niż później przesadzić przy wysładzaniu (bo pewnie będziesz to robił) i wypłukać taniny z zasypu i spitolić sobie smak piwa. Pozdrawiam!  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.