Skocz do zawartości

Pierwsze warzenie - AIPA


Młotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozpoczynam swoją przygodę z piworastwem, do tej pory poznałem teorie na studiach i organoleptycznie przebadałem niejedną butelke :)

Zaopatrzyłem się w zestaw: (warka 20l)

 

Słód:

  •  Pale Ale Weyermann 5,0kg
  •  Monachijski typ I Weyermann 0,7kg
  •  Cara Crystal 120EBC Brewferm 0,3kg

(myślę czy nie "pożyczyć" jeszcze troche pale ale z Wrocławskiego Spiża)

 

Chmiele:

  • Cascade 90g
  • Willamette 60g
  • Citra 50g

Drożdże - Fermentum Fm52

 

O ile co do słodów zostałem zapewniony przez dostawce że są dobrze przetworzone i wystarczy im zacieranie w jednej temperaturze, to chciałbym zasięgnąć waszej rady co do chmielenia - planuje nieco powyżej 70 IBU

 

Z góry dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robisz pierwszą warkę z zacieraniem ? Jeżeli tak to dorzuciłbym ok kilograma słodu pale ale bo może być Ci ciężko z wydajnością na początku. Moim zdaniem z własnego doświadczenia, lepiej dokupić ten kilogram słodu niż później przesadzić przy wysładzaniu (bo pewnie będziesz to robił) i wypłukać taniny z zasypu i spitolić sobie smak piwa. Pozdrawiam!  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.