Jump to content

Jak z tego zrobić pszeniczne ciemne piwo?


razorro

Recommended Posts

cześć, mam zestaw z twojbrowar.pl na piwo ciemne pszeniczne, ale nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać. surowce to:

 

Słód Pszeniczny 2,2kg
Słód Monachijski 0,8kg
Słód Wiedeński 0,8kg
Słód Karmelowy ciemny 0,2kg
Słód Czekoladowy 0,1kg

Chmiel Lubelski 30g (szyszka)

czy mógłby mi ktoś napisać jak chmielić to piwo? i czy przy zacieraniu wszystkie słody sypać na raz ?

 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno na forum jest masa tematów o tym kiedy dodawać ciemne słody, ja polecam artykuł z homebrewing - http://blog.homebrewing.pl/?p=657

 

Jak chmielić dunkelweizena:

http://www.piwo.org/topic/1171-dunkelweizen/

 

Jak chmielić szyszką:

http://www.piwo.org/topic/3424-chmielenie-na-zimno/?p=63558

http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Postaci_chmielu

http://www.piwo.org/topic/34-granulat-czy-szyszki/

Link to comment
Share on other sites

To może zrobić tak, że wsypie całe slody zacieranie:

44°C - 20 min

52°C - 15 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

Podgrzać do 78°C i filtracja

 

Chmielenie:

30g lubelskiego szyszki wsypać na początku gotowania. Będzie ok ?

 

Niestety nie wiem czy poradzę sobie z dekokcja, chyba za wcześnie jeszcze :)

Edited by razorro
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. 

 

Poczytaj to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. 

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. 

 

Poczytaj to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko.

 

Jak czytam takie "rady" to nie wierzę własnym oczom! Przypominam temat "jak-z-tego-zrobić-pszeniczne-ciemne-piwo" i cytuję posta. Zrobić można wszystko, ale nazwać tego stylową warką się nie da!

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.