razorro Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 cześć, mam zestaw z twojbrowar.pl na piwo ciemne pszeniczne, ale nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać. surowce to: Słód Pszeniczny 2,2kgSłód Monachijski 0,8kgSłód Wiedeński 0,8kgSłód Karmelowy ciemny 0,2kgSłód Czekoladowy 0,1kg Chmiel Lubelski 30g (szyszka) czy mógłby mi ktoś napisać jak chmielić to piwo? i czy przy zacieraniu wszystkie słody sypać na raz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Na pewno na forum jest masa tematów o tym kiedy dodawać ciemne słody, ja polecam artykuł z homebrewing - http://blog.homebrewing.pl/?p=657 Jak chmielić dunkelweizena: http://www.piwo.org/topic/1171-dunkelweizen/ Jak chmielić szyszką: http://www.piwo.org/topic/3424-chmielenie-na-zimno/?p=63558 http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Postaci_chmielu http://www.piwo.org/topic/34-granulat-czy-szyszki/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Zamawiałem kilka zestawów z tego sklepu i zawsze była dołączona do nich instrukcja warzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Chmiel w jednej porcji tylko na goryczkę (60min). Słody bym sypał na raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Przecież masz instrukcję jak zestaw zamawiałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 23, 2015 Author Share Posted August 23, 2015 wlasnie gdzies ja zapodzialem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 wlasnie gdzies ja zapodzialem Ale już wiesz jak sobie poradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 23, 2015 Author Share Posted August 23, 2015 Zrobię chyba jak kolega Oskaliber radzi. Chyba ze ktoś będzie miał instrukcje i może podeśle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Zrobię chyba jak kolega Oskaliber radzi. Chyba ze ktoś będzie miał instrukcje i może podeśle Żeby Ci troszkę namieszać to bardzo proszę instrukcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 24, 2015 Author Share Posted August 24, 2015 (edited) To może zrobić tak, że wsypie całe slody zacieranie: 44°C - 20 min 52°C - 15 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min Podgrzać do 78°C i filtracja Chmielenie: 30g lubelskiego szyszki wsypać na początku gotowania. Będzie ok ? Niestety nie wiem czy poradzę sobie z dekokcja, chyba za wcześnie jeszcze Edited August 24, 2015 by razorro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 (edited) Skoro zgubiłeś instrukcję, może napisz do sprzedawcy, na pewno Ci wyślą w formie elektronicznej. Edited August 24, 2015 by dirk gently Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 24, 2015 Author Share Posted August 24, 2015 Pisałem, nie wysłali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. Poczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 Pisałem, nie wysłali to bardzo ciekawe co piszesz. Napisali że nie wyślą, czy po prostu nie odpisali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 24, 2015 Author Share Posted August 24, 2015 Nie odpisali, po prostu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 No to słabo z ich strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 Nie odpisali, po prostu. Wojtek 792-252-573 Michał 604-085-522 Dzwoń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 (edited) Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. Poczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. Jak czytam takie "rady" to nie wierzę własnym oczom! Przypominam temat "jak-z-tego-zrobić-pszeniczne-ciemne-piwo" i cytuję posta. Zrobić można wszystko, ale nazwać tego stylową warką się nie da! Edited August 24, 2015 by Jejski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 25, 2015 Author Share Posted August 25, 2015 (edited) To nie jest pierwsza warka i utrzymam raczej temperatury PS. to jak będzie dobry mój plan? Bo link kolegi trochę za ciężki chyba... Edited August 25, 2015 by razorro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 46°- 10' 63°- 30' 72°- 30' Na koniec wsyp czekoladowy. Polowa chmielu od razu, połowa na koniec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted August 26, 2015 Author Share Posted August 26, 2015 Czyli czekoladowy dać na jakieś ostatnie 5 min zacierania ? A resztę sypać normalnie od początku ? Bo ten karmelowy mam 600 a czekoladę 1200. I nie robić przerwy bialkowej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.