Madar50 Posted September 3, 2015 Share Posted September 3, 2015 Witam Przygodę z warzeniem piwa ze słodu rozpocząłem w kwietniu 2007 roku.Przerobiłem ponad 600 kg słodu. Pierwsze lata warki wychodziły b.dobre. Wszyscy chwalili i chcieli nawet kupować. Ostatnie wychodzą dobre, ale jak dla mnie za słodkie. Cały czas warzę tak samo, a mianowicie: zasyp - 62* Pierwsza przerwa 62*-64* - 45 min. Druga 72*-74 - 35 min Podgrzewam do 76 - 78* i do filtracji Chmielenie 60 min Marynka 33g na początku i Lubelski 33g pod koniec Próba jodowa OK, Drożdże różne, dolnej jak i górnej fermentacji, oraz gęstwa z nich. Słód cały czas taki sam z Browamatora Fermentory typowe 33 l z pokrywką i rurką fermentacyjną, myte w płynach do mycia naczyń w gorącej wodzie i dezynfekowane pirosiarczynem. Fermentacja burzliwa od 5 do 14 dni, cicha od 14 do 21 dni Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Na garnku mam mieszadło elektryczne, które miesza sam spód zacieru. Podgrzewam w tempie 1*/min. W pierwszych latach (nie mierzyłem ph wody) fermentacja schodziła nawet do 2 blg dziś (ph wody 4,5) ledwo osiąga 6 blg Teraz niech mi ktoś powie dlaczego nie mogę zejść z blg poniżej sześciu?. Wszelkie podpowiedzi i rady bardzo mile widziane. Pozdrawiam Adam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 3, 2015 Share Posted September 3, 2015 Cześć. Cukromierz sprawdzony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted September 3, 2015 Share Posted September 3, 2015 A może pomiar temperatury przy zacieraniu jest błędny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Stawiam na to: Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 4, 2015 Author Share Posted September 4, 2015 Cześć. Cukromierz sprawdzony? Tak.Mam refraktometr. Przy czystej wodzie z apteki 0 blg. Cukromierz tak samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 4, 2015 Author Share Posted September 4, 2015 A może pomiar temperatury przy zacieraniu jest błędny... Termometr elektroniczny do komputera z programem. W międzyczasie kontroluję zwykłym. Różnica w granicach 1°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 4, 2015 Author Share Posted September 4, 2015 Stawiam na to: Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer To znaczy: jaką ustawię taką mam w granicach 0,5* C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Stawiam na to: Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer To znaczy: jaką ustawię taką mam w granicach 0,5* C. Upewnij się, że faktycznie jaką ustawisz taką masz, bo może coś się rozregulowało i Cię okłamuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 (edited) Cześć. Cukromierz sprawdzony? Tak.Mam refraktometr. Przy czystej wodzie z apteki 0 blg. Cukromierz tak samo.A wiesz o korekcie refraktometru przy mierzeniu odfermentowanego piwa? Edited September 4, 2015 by Malinowy Jęczmień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 5, 2015 Author Share Posted September 5, 2015 Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? Nie. Przez te lata doszedłem do wprawy i ustawiam płomień palnika tak, że temperatura jest stała (czasami koryguję w trakcie, ale to są niuanse rzędu 1* C) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 5, 2015 Author Share Posted September 5, 2015 Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? Nie. Przez te lata doszedłem do wprawy i ustawiam płomień palnika tak, że temperatura jest stała (czasami koryguję w trakcie, ale to są niuanse rzędu 1* C) Mam tylko program rejestrujący Lampomittari Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 5, 2015 Author Share Posted September 5, 2015 Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? Czujnik DS18B20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madar50 Posted September 5, 2015 Author Share Posted September 5, 2015 Cześć. Cukromierz sprawdzony? Tak.Mam refraktometr. Przy czystej wodzie z apteki 0 blg. Cukromierz tak samo.A wiesz o korekcie refraktometru przy mierzeniu odfermentowanego piwa? Nie. W tej kwestii nie jestem oczytany, ale jak już pisałem, pomiary robię tym samym sprzętem, z tego samego słodu,takie same drożdże i sposób zacierania jest taki sam od 8 lat, a tylko wyniki blg i smak piwa się zmieniły.Czy na gorsze?- nie wiem, w każdym bądź razie nie jest wytrawne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.