Mr_Kasztan Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Witam wszystkich! Planuję uwarzyć niskoalkoholowego stouta na lokalny konkurs. Chcę się wyspecjalizować w piwach niskoalkoholowych, gdyż uwielbiam piwo, ale bardzo nie lubię być wstawionym To mój pierwszy stout (w domyśle Irish Dry Stout) i taką oto skleciłem recepturę: Warka 12 L. Marris Otter - 1.6 kg Pszeniczny - 100g Czekoladowy (1000 EBC) - 160g Jęczmień palony (1300 EBC) - 100g Crystal (150 EBC) - 40g Iunga 11%AA, 15g na 60 minut Zacieranie przez noc w 65C na początek. BIAB. Wychodzi OG 1.036 (9 BLG) FG 1.009 (2.3 BLG) IBU: 42 (pewnie trochę mniej, bo będę chmielił w worku) SRM: 33.6 ABV: 3.5% Drożdże: WLP 004 Fermentacja 18C Wiem, że warka mała, ale nie ma komu pić (i tak większość rozdaję), a wolę warzyć często a mało. Swoją drogą mam w klubie gościa, który warzy tylko i wyłącznie po 5L Jeżeli OG jest waszym zdaniem za małe to do 10BLG mogę podbić Jakieś rady od ekspertów?W domowym zapasie mam: Słody (poza wymienionymi): Pilzneński, mild, monachijski, carapils, zakwaszający + ekstrakt. Chmiele (poza wymienionym): Marynka, Sybilla, Hallertau Hersbrucker, Citra, Equinox Drożdże: S-04, US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 wyłącznie po 5L mi by było szkoda drożdży na 5l, ale kto bogatemu zabroni Jakieś rady od ekspertów? Nie jestem mistrzem gatunku ale osobiscie dodałbym płatki owsiane;)udanej warki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Receptura ok, jak chcesz koło 3,5% alk przy 9°Blg, może IBU bym zmniejszył do ok. 35. Trochę niskoalkoholowych już zrobiłem w życiu, raczej trzeba je zacierać bardziej na słodko by kompensować niższy blg, IBU ciąć nawet bardziej niż proporcjonalnie (chyba że zacieramy mocno na słodko). Ogólnie dla mnie wersja low alcohol dry stouta wydaję się dość trudna, bo jest on oparty na słodowości, której w takim piwie jest mniej i wg mnie trudno będzie ustrzelić się z balansem paloność - reszta ale może się mylę bo nigdy nie robiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Do takiego stouta, to nie owsiane ale jęczmienne płatki i to nawet 20-30% Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Receptura ok, jak chcesz koło 3,5% alk przy 9°Blg, może IBU bym zmniejszył do ok. 35. Tylko do 35? Ja bym je zbił do 25 co najwyżej Ciemne słody również wniosą posmaki palone, które mogą dodatkowo podbić odczucie goryczki. Pomysł ciekawy - podziel się potem wynikami, sam chętnie coś takiego bym odpalił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Z pewnością się podzielę Dzięki za radę z chmieleniem. Coś mi się tak zdawało właśnie, że trochę za dużo tego IBU, więc ograniczę chmiel do 10g i powinno być ok. Byle nie smakowało jak Żytorillo, bo w tym piwie goryczka mnie przerosła. Co do płatków owsianych i jęczmiennych. Owsiane to przy następnej warce na oatmeal stouta. Jęczmienne niby powinny być, ale chłopaki z Northern Brewer w sowjej nowej serii Chop and Brew mówili, żeby zastąpić płatki jęczmienne słodem pszenicznym i efekt będzie o wiele lepszy.Ostatnio robiłem Grodziskie 7.5BLG i muszę przyznać, że wyszło na prawdę super. Zacierane przez noc w 68C wyszło zaskakująco pełne jak na tak niskie BLG. Stouta też w takim razie zatrę na słodko i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak się nie zepsuje to podrzucę metryczkę od BJCP jak już dostanę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 (edited) Świetny pomysł. 9Blg będzie akurat, sam robiłem Dark Mild z resztek 8.5Blg, z którego wyszedł bardziej właśnie lekki Stout niż Mild. Po kilku miesiącach leżakowania aromaty palone się ułożyły i piwo wyszło fajne. 32IBU było tam akurat, ale trzeba pamiętać że to piwo było wyjątkowo wytrawne ze względu na użycie cukru w zasypie. Przy 9Blg w całości ze słodu 40IBU brzmi rozsądnie, ale oczywiście to kwestia gustu. 25 byłoby na pewno bardziej historycznie autentyczne. Pytanko: czemu służy tak śladowa ilość słodu karmelowego? Zobacz też dla inspiracji: Stout 10Blg Stout 10.5Blg Porter 10.5Blg Mild 9.5Blg Mild 10.5Blg Mild 9.5Blg (jeśli chcesz się specjalizować w piwach lekkich, to na tym blogu jest mnóstwo świetnych przepisów) Edited September 11, 2015 by dirk gently Mr_Kasztan and zgoda 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Dzięki za te przepisy! Mild to akurat coś, co bardzo mi leży Śladowa ilość słodu karmelowego to efekt przeszukiwania innych receptur. Podobno nawet tak znikoma ilość da odrobinę pełni, która przy tych drożdżach nie zaszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Właśnie tu powinny być drożdże które nie schodzą za nisko, np. Windsory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Albo S-04 Właśnie teraz puszczam na nich testowego Grodzisza 8Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Mój Grodzisz był na S-33 drugie pokolenie. Trudno to nawet nazwać gęstwą, bo zlałem American Wheat do butlekowania, a na to miejsce wlałem świeżą brzeczkę do Grodzisza bez mycia fermentora. Dam te WLP 004 chociażby z ciekawości. Jedyne co mnie męczy to to, że na fiolce jest napisane, że ilość drożdży jest obliczona na 23 litry, a ja mam zamiar robić 12. Ciekawe jaki będzie efekt overpitchingu Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Czemu zacierasz całą noc? I jak utrzymujesz temperaturę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Krzysiek - bo nie mam czasu Serio. przy małym dziecku zacieranie przez noc to super sprawa. Jak już skrócę czas pracy przy piwie do dwóch godzin na warkę, to napiszę posta na ten temat. Wiele mi już nie brakuje. Temperaturę utrzymuje się bardzo łatwo. To w czym zacierasz owijasz kocem i kołdrą. Ważne, żeby wypełnić naczynie prawie po brzegi. Spadek temperatury wynosi wtedy około 1 - 1.5C na godzinę. Z resztą po dwóch godzinach i tak jest pozamiatane bo się enzymy dezaktuwyją. Jakub M 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 A czemu się dezaktywują? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Tak już mają Po jakimś czasie przestają działać i z tego co wyczytałem u Hamarykanów praktykujących całonocne zacieranie praktycznie po dwóch godzinach nie wykazują już aktywności. Jest to o tyle ważne, że gdyby temperatura ci zbyt szybko spadła to beta amylaza przerobiłaby na maltozę dekstryny i piwo wyszłoby bardzo wytrawne. Ja zacierałem już przez nockę dwukrotnie i przy startowej temperaturze 68C, a końcowej 59-60 piwa wyszły bardzo ok. Śmiem twierdzić, że to moje najlepsze warki, ale swoją drogą o wiele mniej błędów popełniłem niż poprzednio i nie wysładzałem, co podobno też ma pozytywny wpływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 (edited) Jest sporo klasycznych stylów niskoalkoholowych albo stylów które dobrze wypadają w wersji odchudzonej, dry stout niekoniecznie musi do nich należeć ale jakbym chciał stylowego dry stouta w wersji lżejszej to jednak ostrożnie podchodziłbym do ładowania w niego karmelu albo stosowania wysoko-estrowych drożdży Dam te WLP 004 chociażby z ciekawości. Jedyne co mnie męczy to to, że na fiolce jest napisane, że ilość drożdży jest obliczona na 23 litry, a ja mam zamiar robić 12. Ciekawe jaki będzie efekt overpitchingu Drożdży będzie w sam raz. Edited September 11, 2015 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 WLP 004 to niby drożdże dedykowane, więc zostanę przy nich Co do karmelu to jest ich tak mało, że nie powinno byc problemu. I z tego co czytam to to jednak zacierane w 65-66 aniżeli wyżej. Ok robię tak i dam znać jak wyszło. Teraz na weekend pod namiot Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 (edited) Świetny pomysł. 9Blg będzie akurat, sam robiłem Dark Mild z resztek 8.5Blg, z którego wyszedł bardziej właśnie lekki Stout niż Mild. Po kilku miesiącach leżakowania aromaty palone się ułożyły i piwo wyszło fajne. Tak lekkie piwo bez dobrego zacierania po kilku miesiącach jest puste i wyprane ze smaku. Sam męczyłem ten temat w kontekście dark milda, więc już wiem, że zacieranie na słodko jest podstawą. reszta to balans pomiędzy słodem a chmielem. 25 IBU wydaje mi się akuratne. 40 to jest już hardkor na taki baling. Edited September 24, 2015 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted November 27, 2015 Author Share Posted November 27, 2015 Właśnie ściągnąłem ocenę mojego stouta z konkursu. 27/50 punktów. Generalnie to wyszedł moim zdaniem bardzo ok, ale miałęm cholerny problem z drożdżami i stąd taki syf w ocenie. Nie chciały wystartować prawie 3 dni. Piwo nasycało się miesiąc. Od teraz wbiję sobie do głowy następującą zasadę. Jak drożdże płynne to zawsze starter i nie ważne co piszą na opakowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 Masz metryczkę piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted November 28, 2015 Author Share Posted November 28, 2015 Mam http://www.piwo.org/files/file/84-%7B%3F%7D/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now