Jump to content

Budżetowe fermentory


przemek18

Recommended Posts

Witam! Nie będę owijał w bawełnę szukam jakiegoś źródła gdzie mógłbym kupić w miarę tanio fermentory a w zasadzie zwykłe wiaderka. Pamiętam jeszcze 3 lata wstecz jak zamawiałem babci do kapuchy kiszonej właśnie zwykłe wiaderka po 7 zł za sztukę które są sprzedawane dzisiaj jako fermentory z dość dużym przebiciem. Jasne jak chyba każdy rozumiem, że skoro jest popyt na piwowarstwo domowe itd to ceny takie a nie inne. Poszukałem trochę ale znalazłem same hurtownie gdzie można zamówić na palety a nie na sztuki także zwracam się do Was z prośbą, jeśli ktoś miałby jakieś źródełko to mógłby mi podesłać link na pw żeby tu żadnej krypciochy nie robić :D 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Witam! Nie będę owijał w bawełnę szukam jakiegoś źródła gdzie mógłbym kupić w miarę tanio fermentory a w zasadzie zwykłe wiaderka. Pamiętam jeszcze 3 lata wstecz jak zamawiałem babci do kapuchy kiszonej właśnie zwykłe wiaderka po 7 zł za sztukę które są sprzedawane dzisiaj jako fermentory z dość dużym przebiciem. Jasne jak chyba każdy rozumiem, że skoro jest popyt na piwowarstwo domowe itd to ceny takie a nie inne. Poszukałem trochę ale znalazłem same hurtownie gdzie można zamówić na palety a nie na sztuki także zwracam się do Was z prośbą, jeśli ktoś miałby jakieś źródełko to mógłby mi podesłać link na pw żeby tu żadnej krypciochy nie robić :D 

 

Pozdrawiam!

 

Szczerze powiem, że na fermentorach bym nie oszczędzał :) Jednak przeprowadzamy w nich kluczową dla smaku rzecz i naprawdę nie warto... Nowe fermentory chodzą tyle ile używki: http://www.malinowynos.pl/produkt/1229/pojemnik-fermentacyjny-34-5-l-skala http://www.malinowynos.pl/produkt/1230/pojemnik-fermentacyjny-transparentny-34-5-l-skala Podstawowe pojemniki niecałe 20 zł więc nie jest to jakaś wygórowana cena. Moim zdaniem taka oszczędność jest naciągana.

 

Ale jak już chcesz to po paście BHP nie polecam, zapach pasty utrzymuje się w nich nawet po kilku fermentacjach cholera wie też czy coś nawet nie przechodzi do piwa, ja wszystkie fermentory takie wywaliłem. Najbardziej polecam od pszczelarzy po syropie glukozowo-fruktozowym. Ja złapałem jednego na targu u mnie i co jakiś czas oddaje mi i koledze za przysłowiowe piwo ;) Nie ma tego wiele bo sam fermentuje w nich wina i kapustę, ale zawsze coś. Polecam poszukać u siebie jakiegoś pszczelarza i się zapytać wprost. 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.