Geralt Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Witam. Jako początkujący piwowar zacząłem swoją przygodę od zestawów na bazie ekstraktów słodowych z browamatora. Uwarzyłem 2 warki, obie (zgodnie z opisem producenta) powinny mieć 20l. Jednak mi wychodzi jakies 2-3 litry mniej. Czy to jest normalne? Czy może popełniam jakieś błędy podczas warzenia? (Jeśli temat był to sorry, nie znalazłem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Może lejesz za mało wody? Te 2-3 litry mniej ma takie blg jakie powinno mieć 20l czy więcej? Podałeś za mało szczegółów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsuk94 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Zakładam, że odparowało podczas gotowania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Po zagotowaniu brzeczki mam jej jakieś 13l o blg 16,5. Korzystając ze wzoru z wiki dolewam tyle wody, żeby wyszło 12 blg (czyli tyle ile ma mieć to piwo zgodnie z opisem). Tylko że wychodzi mi że mam dolać około 5l, co w sumie daje okolo 18l piwa, zamiast oczekiwanych 20. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek18 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Rozumiem, że chmielisz samodzielnie ? Jeżeli tak to może być jedną z przyczyn małej ilości gotowego piwa, do tego dochodzi odparowanie podczas gotowania i straty podczas fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawith Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 To co podają producenci brewkitów zazwyczaj nijak nie pokrywa się z tym co powinno ci wyjść według opisu stylu w wiki. Jak chcesz żeby było 12blg i 20l po prostu dodaj więcej cukru/ekstraktu czy czego tam używasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Ok dzięki za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Ogólnie zacznij zacierac, bo zabwa jest dużo bardziej ciekawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts