Skocz do zawartości

Browar Domowy Biały Strug


RapTom

Rekomendowane odpowiedzi

#94 American Pale Ale

Warzenie 30.01.2018

13,2°Blg / 40L / 40 IBU / 5.5 SRM - Brewtarget

13,7°Blg / 40L / 41 IBU / 4.4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,00 kg

Pilzeneński Weyermann - 5,00 kg (50,0%)

Pale Ale Weyermann - 4,00 kg (40,0%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 5 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/90

RA = 21 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania)

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

80 min - 67,5°C - 64,5°C

dolanie 11L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 29L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 12,7°Blg

20 min - 100g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 200g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 14,2°Blg + osad 8L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #92, start po 12h

Fermentor B - 20L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #92, start po 12h

 

Fermentacja burzliwa 1 dzień w 17°C, 3 dni rosnąco 18°C-19°C, pozostałe 10 dni w 20-21°C

 

11.02.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc)

Zlałem po 11 dniach, żeby odzyskać gęstwę do warki #97

 

14.02.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc)

 

17.02.2018

Chmielenie na zimno

 

Fermentor B - 100g Simcoe 2016 + 100g Mosaic 2016

 

22.02.2018

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 75g Simcoe 2016 + 75g Citra 2017

 

22.02.2018

Rozlew fermentor B

 

Pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc)

17,0L poszło do 34 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 100g glukozy + 0,5L wody

 

27.02.2018

Rozlew fermentor A

 

Pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 6,1% alc)

17,0L poszło do 34 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 100g glukozy + 0,5L wody

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#95 Funky Pale Ale

Warzenie 01.02.2018

11,2°Blg / 40L / 29 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 40L / 29 IBU / 3.3 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,00 kg

Pale Ale Strzegom - 6,00 kg (75,0%)

Płatki pszenne błykawiczne - 2,00 kg (25,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 5 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90

RA = 15 / pH = 5,45 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 22L o temperaturze 77°C

90 min - 69,5°C - 66,5°C

dolanie 14L wrzątku

20 min - 76°C

Wysładzanie 24L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg

30 min - 50g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 11,2°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 24°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - zadane fiolką Funktown Pale Ale THE YEAST BAY (termin 29.12.2017), start po 10h

Fermentor B - 20L - zadane fiolką Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY (termin 29.12.2017), start po 36h

 

Fermentacja burzliwa 3 miesiące w temperaturze pokojowej 21-22°C

 

08.05.2018

Zlanie na cichą + dodanie owoców

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,8°Blg / 5,8% alc)

Dodanie 1,7 kg pulpy mango 98% + 100 ml gęstwy Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY

Nie byłem zadowolony z profilu drożdży Funktown Pale Ale, może brety go poprawią.

 

Fermentor B - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,8°Blg / 5,8% alc)

Dodanie 1,0 kg mrożonych jeżyn

 

31.05.2018

Rozlew

 

Fermentor A - 18L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 18L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#96 Oatmeal Stout

Warzenie 04.02.2018

13,5°Blg / 40L / 31 IBU / 45 SRM - Brewtarget

14,0°Blg / 40L / 31 IBU / 40 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%)

Monachijski II Strzegom - 3,00 kg (30,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%)

Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530

RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaCO3

zacieranie 24,0g


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 80°C

130 min - 70,5°C - 67,0°C

dolanie 11L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 12,9°Blg

40 min - 50g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tabletka Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 13,8 Blg + osad 4L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #93, start po 8h

Fermentor B - 20L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #93, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 18°C, następnie 11 dni w 19-20°C

 

18.02.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc)

 

24.02.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 9,6 brix (wg PrimeLab 6,1°Blg / 4,5% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97 American Pale Ale

Warzenie 11.02.2018

12,0°Blg / 42L / 40 IBU / 6.1 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pale Ale Strzegom - 7,00 kg (77,8%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

Pszeniczny ciemny Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90

RA = 25 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania)

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

80 min - 69,0°C - 66,0°C

dolanie 13L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 11,5°Blg

18 min - 100g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 100g Centennial + 100g Chinook

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 12,5°Blg + osad 7L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy II pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #94, start po 6h

Fermentor B - 20L - zadane 150 ml świeżej gęstwy II pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #94, start po 6h

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 18°C, 15 dni rosnąco 19-20°C

 

01.03.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc)

 

04.03.2018

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 100g Mosaic, 25g Citra

Fermentor B - 100g Mosaic, 25g Simcoe

 

08.03.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,0% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 Oatmeal/Rye Stout

Warzenie 25.02.2018

13,5°Blg / 40L / 31 IBU / 45 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%)

Monachijski II Strzegom - 2,00 kg (20,0%)

Słód owsiany Fawcett - 1,00 kg (10,0%)

Słód żytni Strzegom - 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%)

Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530

RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaCO3

zacieranie 30,0g


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 79°C

150 min - 69,0°C - 66,0°C (długo, ale musiałem wyjechać i zostawić zacier)

dolanie 11L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg

40 min - 50g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tabletka Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 13,6 Blg + osad 4L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - 150 ml tygodniowej gęstwy II pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #96, start po 8h

Fermentor B - 20L - 150 ml tygodniowej gęstwy II pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #96, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 0,7L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 18°C, następnie 27 dni w 19-20°C

 

24.03.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc)

 

29.03.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,4 brix (wg PrimeLab 4,5°Blg / 5,2% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 0,8 bara (temperatura pokojowa, 17 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 0,8 bara (temperatura pokojowa, 17 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#99 American Pale Ale

Warzenie 05.03.2018

12,1°Blg / 42L / 35 IBU / 4.5 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (55,6%)

Pale Ale Strzegom - 2,00 kg (22,2%)

Pszeniczny Strzegom - 1,00 kg (11,1%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90

RA = 20 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

120 min - 68,5°C - 65,5°C

dolanie 13L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 11,4°Blg

15 min - 100g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C do 67°C - 100g Centennial + 50g Chinook

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 12,5°Blg + osad 7L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 4h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - zadane 150 ml 4-dniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 8h

Fermentor B - 20L - zadane 150 ml 4-dniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 8h

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 18°C, 25 dni rosnąco 19-20°C

 

02.04.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc)

 

Fermentor A - 50g Mosaic, 50g Simcoe

Fermentor B - 50g Mosaic, 50g Simcoe

 

06.04.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,3% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100 American Pale Ale

Warzenie 25.03.2018

12,1°Blg / 42L / 30 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pale Ale Strzegom - 9,00 kg (100,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/90

RA = 20 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

90 min - 68,0°C - 65,5°C

dolanie 13L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 110 min - na starcie 12,0°Blg

12 min - 100g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C do 64°C - 100g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 38L - 13,3°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 19L - zadane 150 ml 3-tygodniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 20h

Fermentor B - 19L - zadane 150 ml 3-tygodniowej gęstwy III pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #97, start po 20h

 

Długie gotowanie - ekstrakt wyższy ale ilość mniejsza niż zakładana.

Późny start drożdży - gęstwa już trochę słaba - III pokolenie, dodatkowo 3 tygodnie w lodówce.

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C do 18°C, 19 dni rosnąco 19°C do 21°C

 

16.04.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc)

 

Fermentor A - 50g Mosaic, 30g Simcoe

Fermentor B - 50g Mosaic, 30g Simcoe

 

22.04.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 5,9% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Jankasper napisał:

A pogratulować setnej warki!

 

Dzięki, niestety bez fajerwerków typu dziwne / trudne /spektakularne piwo.

Takie kiepskie planowanie wyszło, a muszę zrobić kilka kegów na imprezę z klientami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101 Hefeweizen

Warzenie 30.03.2018

12,6°Blg / 41L / 14 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pszeniczy Strzegom - 5,00 kg (55,6%)

Pilzneński Strzegom - 3,00 kg (33,3%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 4 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/5/10/50/50/100

RA = 40 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 3,5/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

90 min - 69,0°C - 66,5°C

dolanie 13L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,8°Blg

60 min - 60g Lubelski 2016 (3,4%)

15 min - 30g Lubelski 2016 (3,4%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 39L - 11,9°Blg + osad 7L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20,5L - w tym starter 1,0L FM41 Gwoździe i banany kręcony 1 dzień, strat po 8h

Fermentor B - 20,5L - w tym starter 1,0L FM41 Gwoździe i banany kręcony 1 dzień, strat po 8h

 

Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 12 dni rosnąco 19°C do 21°C

 

15.04.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#102 Oatmeal Stout

Warzenie 03.04.2018

13,5°Blg / 40L / 30 IBU / 45 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%)

Monachijski II Strzegom - 3,00 kg (30,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne podpiekane - 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%)

Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530

RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaCO3

zacieranie 30,0g


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C

90 min - 68,5°C - 66,0°C

dolanie 11L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg

40 min - 30g Warrior 2016 (15,1%)

10 min - 30g Warrior 2016 (15,1%)

10 min - 1 tabletka Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 13,5 Blg + osad 4L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - 200 ml 10-dniowej gęstwy III pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #98, start po 18h

Fermentor B - 20L - 200 ml 10-dniowej gęstwy III pokolenie Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki #98, start po 18h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 5 dni 18-19°C, następnie 18 dni w 20-21°C

 

26.04.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,6% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 5,6% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#103 American Weizen

Warzenie 17.04.2018

12,6°Blg / 41L / 25 IBU / 4.2 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pszeniczy Strzegom - 5,00 kg (55,6%)

Pilzneński Strzegom - 3,00 kg (33,3%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/10/50/70/150

RA = 60 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,7

 

sole CaSO4/CaCl2

zacieranie 6,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

90 min - 69,0°C - 66,5°C

dolanie 13L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 11,3°Blg

60 min - 30g Warrior (15,1%)

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C do 64°C - 100g Simcoe

 

Fermentacja:

 

Wyszło 41L - 12,3°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 18,0°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20,5L - zadane 150 ml 2-dniowej gęstwy I pokolenie FM41 Gwoździe i banany, start po 8h

Fermentor B - 20,5L - zadane 150 ml 2-dniowej gęstwy I pokolenie FM41 Gwoździe i banany, start po 8h

 

Fermentacja burzliwa 4 dni w 18°C, 15 dni rosnąco 19°C do 21°C

 

06.05.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc)

 

Fermentor A - 30g Citra

Fermentor B - 30g Citra

 

13.05.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,4°Blg / 5,0% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#104 Fruit Brett Ale

Warzenie 14.05.2018

10,3°Blg / 56 L / 24 IBU / ?? SRM (w zależnościo od owoców) - Brewtarget

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (50,0%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (30,0%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

60% wody RO + 40% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/8/50/50/20

RA = - 3 / pH = 5,6 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna

zacieranie 4,5/6,0


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 80°C

150 min - 69,0°C - 66,5°C

dolanie 10L wrzątku

10 min - 74°C

Wysładzanie 46L wody 80°C

Pod koniec wysładzania 5,8°Blg

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 11,3°Blg (9L wody nie poszło do wysładzania - brak miejsca w garze, będzie dolewane w trakcie gotowania)

15 min - 90g Simcoe (12,1%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 57L - 10,4°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C po 3h zadane drożdże

 

Fermentor A - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h

Fermentor B - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h

Fermentor C - 19L - dodane 150 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend I pokolenie, start po 24h

 

Fermentacja burzliwa w 21 - 22°C w temperaturze pokojowej

 

06.07.2018

Fermentor A - dodanie soków i pulp owocowych (4,0 litry)

Sok z wyciskarki wolnoobrotowej (1,5L z malin i 1,5L z nektarynek) + 1,0L klarowny sok z granatu

 

24.09.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 4,0 brix (wg PrimeLab 0,0°Blg / 5,7% alc)

Fermentor A - 21L poszło do 42 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 110g glukozy + 1L wody

 

25.09.2018

Dodanie soków i pulp owocowych

 

Fermentor B - 3kg pulpy z marakuji (50%)

Fermentor C - 3,2L soku jeżynowego z wyciskarki wolnoobrotowej (pozyskane z 4,5kg owoców)


28.10.2018

Rozlew

 

Fermentor B20L poszło do dwóch 11L kegów z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor C - 20L poszło do 40 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 1L wody

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#105 American Pale Ale

Warzenie 20.05.2018

11,4°Blg / 58 L / 35 IBU / 4,3 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 11,30 kg

Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (44,2%)

Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (44,2%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (8,9%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,30 kg (2,7%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/95

RA = 21/ pH = 5,4 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna

zacieranie 12,0/6,0


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 27L o temperaturze 81°C

90 min - 69,0°C - 67,0°C

dolanie 10L wrzątku

10 min - 74°C

Wysładzanie 46L wody 80°C

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 13,3°Blg 60L (10L brzeczki 1,9°Blg gotowane oddzielnie i dodane pod koniec do gara głównego)

20 min - 90g Warrior (15,1%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 66°C do 63°C - 120g Simcoe

 

Fermentacja:

 

Wyszło 57L - 12,7°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C po 2h zadane drożdże

 

Fermentor A - 20L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 24h, start po 8h

Fermentor B - 20L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 24h, start po 8h

Fermentor C - 20L - w tym starter 1,0L WLP028 WLP028 Edinburgh Scottish Ale kręcony 24h, start po 8h

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 17°C, 3 dni rosnąco 18-->20°C, pozostałe 19 dni w 21-22°C

 

14.06.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc)

 

Fermentor A - 30g Citra, 30g Simcoe

Fermentor B - 30g Citra, 30g Simcoe

 

23.06.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc)

Fermentor C - 90g Enigma

 

19.06.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,3°Blg / 5,8% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

 

28.06.2018

Rozlew

 

Fermentor C - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 6,0% alc)

 

Fermentor C - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#106 American Pale Ale

Warzenie 18.06.2018

11,6°Blg / 42L / 32 IBU / 5.0 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Viking Malt - 6,50 kg (76,4%)

Carahell Weyermann - 1,00 kg (11,8%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 6 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/90

RA = 15 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

90 min - 69,0°C - 66,5°C

dolanie 13L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 25L wody 80°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,4°Blg

12 min - 90g Warrior 2016 (15,1%)

12 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 66°C do 63°C - 100g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,1°Blg + osad 8L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,0°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #105, start po 20h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP 090 San Diego Super Yeast z warki #105, start po 20h

 

Fermentacja burzliwa 2 dni w 17°C, 2 dni rosnąco 18°C-19°C, pozostałe 12 dni w 20-22°C

 

03.07.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,5% alc)

 

Fermentor A - 50g Mosaic, 50g Citra

Fermentor B - 50g Mosaic, 50g Citra

 

08.07.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 4,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 4,8% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#107 Witbier

Warzenie 24.06.2018

12,4°Blg / 40L / 20 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 8,80 kg

Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (56.8%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (34.1%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80 kg (9.1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 6 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 78°C

90 min - 68,0°C --> 65,0°C

dolanie 13L wrzątku

30 min - 75°C mashout w temperaturze 75°C powinno załatwić resztę skrobi

Wysładzanie 25L wody 80-85°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 10,8°Blg

60 min - 30g Citra (12,0%)

10 min - 66g zest z 4 pomarańczy

10 min - 19g zest z 2 cytryn

10 min - 11g zest z 1 limonki + sok z tej limonki

10 min - 10g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej

Zest i kolendra w siatce muślinowej, wyciągnięte pod koniec chłodzenia

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 11,7°Blg + osad 5L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A 21,0L - w tym starter 1,0L FM20 Białe Walonki, start po 6h

Fermentor B 21,0L - w tym starter 1,0L FM20 Białe Walonki, start po 6h

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 19°C, 2 dni w 20, 2 dni w 21°C i 12 dni w 22-23°C

 

12.07.2018

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,5°Blg / 4,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,5°Blg / 4,7% alc)

 

Fermentor A - 45g Vic Secret

Fermentor B - 45g Vic Secret

 

19.07.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,2°Blg / 4,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,2°Blg / 4,8% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#108 Oatmeal Stout

Warzenie 02.07.2018

13,5°Blg / 40L / 29 IBU / 45 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Vining Malt - 4,00 kg (40,0%)

Monachijski II Viking Malt - 3,00 kg (30,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyerman - 1,00 kg (10,0%)

Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Prażona pszenica Viking Malt - 0,50 kg (5,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 160/10/20/30/40/530

RA = 320 / pH = 5,9 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaCO3

zacieranie 30,0g


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 79°C

80 min - 69,0°C - 66,5°C

dolanie 11L wrzątku

20 min - 74°C

Wysładzanie 26L wody 80-85°C - całość kranówka

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 11,9°Blg

60 min - 100g EKG 2016 (5,4%)

10 min - 1 tabletka Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 12,7 Blg + osad 5L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #105, start po 24h

Fermentor B - 21L - 200 ml 2-tygodniowej gęstwy I pokolenie WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #105, start po 24h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni do 17,5°C w 12h

Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, 4 dni w 19-21°C, 28 dni w 22-24°C

 

06.08.2018

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc)

 

04.09.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,7% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

Fermentor B - 24L poszło do 48 butelek 0,5 - nagazowanie 2.0 vol - 125g glukozy + 1L wody

 

Nagazowanie.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#109 Fruit Brett Ale

Warzenie 16.07.2018

11,3°Blg / 40 L / 24 IBU / ?? SRM (w zależnościo od owoców) - Brewtarget

 

Zasyp: 8,00 kg

Pale Ale Viking Malt - 4,50 kg (56,2%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 3,00 kg (37,5%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (6,3%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 0 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,8

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 22L o temperaturze 78°C

80 min - 68,0°C - 65,5°C

dolanie 14L wrzątku

30 min - 74°C

Wysładzanie 25L wody 80°C

 

Gotowanie: 70 min - na starcie 10,2°Blg

10 min - 100g Chinook (11,1%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,0°Blg + osad 6L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C po 3h zadane drożdże

 

Fermentor A - 21L - dodane 200 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 10h

Fermentor B - 21L - dodane 200 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 10h

 

Fermentacja burzliwa 5 dni w 24 - 25°C, następne 3 miesiące w temperaturze pokojowej 21 - 23 °C

 

28.10.2018

Dodanie soków i pulp owocowych

 

Fermentor A - 0,85kg pulpy z mango Alphonso + 1,2kg mrożonych brzoskwiń + 0,35kg mrożonego ananasa 

Fermentor B - 1,0kg mrożonych malin + 1,0L klarownego soku z granatu

 

05.01.2019

Rozlew

 

Fermentor A - 20L poszło do 40 butelek 0,5L - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 0,5L wody

Fermentor B - 20L poszło do dwóch kegów 11L z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i szósty sezon wystartował. Dzięki uprzejmości sejmu, senatu i prezydenta mamy długi weekend :)

Na początek trzy style w trzy dni, no może z małym wybiegiem dwa i pół.

 

Plan jest taki

- Sobota - zacieranie i zakwaszenie w kotle (48h) 60L brzeczki około 10*P na Gose i Berliner Weisse

- Niedziela - English Barleywine od A do Z, które po wstępnej fermentacji na pewno zabrecę

- Poniedziałek - warzenie około 18L Gose z brzeczki odebranej z kotła i po dolaniu 10L wody, gotowanie Berlinera

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#110 English Barleywine (Brett)

Warzenie 11.11.2018

23,2°P / 19 L / 48 IBU / 11 SRM (na pewno jest więcej po tak długim gotowaniu) - Brewtarget

 

Zasyp: 9,00 kg

Pale Ale Viking Malt - 5,00 kg (55%)

Wiedeński Weyermann - 2,00 kg (22%)

Monachijski I Weyermann - 1,00 kg (11%)

Abbey Weyermann - 0,50 kg (6%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (6%)

 

Woda i jej modyfikacje:

33% wody RO + 67% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/10/23/55/110/95

RA = 28 / pH = 5,5 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2/NaCl

zacieranie 6,0/1,0/1,0

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

75 min - 67,0°C - 65,0°C

dolanie 12L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 3L wrzątku

 

Gotowanie: 160 min - na starcie 16,0°P i 31 litrów brzeczki po 90 minutach 19,8°P

60 min - 50g Challenger (7,4%)

25 min - 50g Challenger (7,4%)

5 min - pół tabletki Whirlfloc

5 min - 10g pożywki dla drożdży Wyeast

 

Fermentacja:

 

Wyszło 15L - 24,0°P + osad 6L (dwa gary po 3L)

Spore straty, bo 10 litrów wyparowało, a 6 zostało w chmielinach i osadzie.

Coś za coś :) Z 16,0°P musiałem dojść do planowanych 24,0°P

 

Brzeczka schłodzona w wannie do 19°C po 2h zadane drożdże

 

Fermentor A - 16L w tym 1L starter z dwóch saszetek S04 (jedna świeża, druga kilka miesięcy po terminie), start po 4h

 

Fermentacja burzliwa 6 dni w 17-18°C, następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C

 

25.11.2018

Zlanie na cichą i dodanie bretów (The Yeast Bay Amalgamation Blend)

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 14,2 brix (wg PrimeLab 7,4°Blg / 9,2% alc)

 

21.07.2019

Test po 8 miesiącach

 

pomiar refraktometrem 11,2 brix (wg PrimeLab 1,8°Blg / 12,6% alc) (wg Brewersfriend 2,9°Blg / 11,5% alc)

Jest alko jak diabli :) srogo !!! Jest i lekka końska derka.

 

xx.xx.2019

Rozlew

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#111/A Berliner Weisse

Zakwaszanie 10.11.2018  /  Warzenie 12.11.2018

7,7°P / 44 L / 7 IBU / 2.3 SRM - Brewtarget

 

#111/B Gose

Zakwaszanie 10.11.2018  /  Warzenie 12.11.2018

11,0°P / 18 L / 10 IBU / 2.5 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 7,20 kg

Pilzneński Weyermann - 4,00 kg (56,0%)

Pszeniczny Weyermann - 3,00 kg (42,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,20 kg (3,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 12 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/7/25/80/50/70

RA = 23 / pH = 5,3 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4

 

sole CaSO4/CaCl2/NaCl

zacieranie 4,2/6,0/3,0


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 21L o temperaturze 76°C

100 min - 67,0°C - 65,0°C

dolanie 14L wrzątku

15 min - 75°C

Wysładzanie 33L wody 80°C (10L zostało do rozcieńczenia brzeczki na Berlinera)

Pod koniec wysładzania 4,3°P

 

ZAKWASZANIE

Gotowanie: 15 min, dodanie 10g pożywki Wyeast

Zbicie do pH 4,8 - 12 ml kwasu mlekowego, wyszło 60L 10,0°P

Schłodzenie wężownicą do 36°C

Zaszczepienie brzeczki 10g kultur bakterii BIOLAC (L. plantarum, L. lactis, L. delbrueckii)

Owinięcie garnka kocami.

Po 42h temperatura była nadal dość wysoka 26°C

pH spadło do 3,5 a gęstość do 8,5°P

 

Gotowanie 80 min A/ Gose (10 IBU)

Odebranie do mniejszego garnka 18L brzeczki 10,0°P (po zakwaszaniu 8,5°P)

60 min - 30g - Lubelski 3,0%

20 min - 30g - Lubelski 3,0%

5 min - 3g pożywki Wyeast

5 min - 1/2 tabletki Whirlfloc

 

Wyszło 14L - 9,6°P (teoretycznie przed zakwaszaniem 11,4°P)

Dodanie 1L starter US-05 - start po 4h

 

Fermentacja burzliwa 3 dni w 16°C, 2 dni w 17-18°C następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C 

 

Gotowanie 80 min B/ Berliner Weisse (7 IBU)

Do pozostałej brzeczki 10,0°P (po zakwaszaniu 8,5°P) dolane 10L wody RO

60 min - 30g - Lubelski 3,0%

20 min - 30g - Lubelski 3,0%

5 min - 3g pożywki Wyeast

5 min - 1/2 tabletki Whirlfloc

 

Wyszło 2x22L - 7,3°P (teoretycznie przed zakwaszaniem 8,8°P)

Dodanie 2x1L starter FM42 Stare Nedreńskie - start po 6h

 

Fermentacja burzliwa 5 dni w 16-17°C, następne 8 dni w temperaturze pokojowej ok 19-20°C 

 

25.11.2018

Zlanie piwa na owoce

 

Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,4 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 5,0% alc)

Fermentor B.1 (Berliner) - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,6°P / 3,0% alc)

Fermentor B.2 (Berliner) - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg brewersfriend 2,6°P / 3,0% alc)

 

Fermentor A - dodanie 2,00 kg mrożonych wiśni

Fermentor B.1 - dodanie 2,70 kg mrożonych truskawek

Fermentor B.2 - dodanie 2,75 kg mrożonych wiśni

 

18.12.2018

Zlanie na cichą i klarowanie

 

Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,0°P / 3,7% alc)

Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 3,4% alc)

 

22.12.2018

Zlanie na cichą i klarowanie

 

Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg brewersfriend 1,1°P / 5,3% alc)

 

22.12.2018

Rozlew

 

Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 14 dni) resztę wypiłem :)

Fermentor B.2 (Berliner / wiśnia) - pomiar refraktometrem 4,2 brix (wg brewersfriend 1,7°P / 3,4% alc)

 

28.12.2018

Rozlew

 

Fermentor A (Gose) - 15L poszło do 30 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 128g glukozy + 0,5L wody

Fermentor A (Gose) - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg brewersfriend 1,1°P / 5,3% alc)

 

30.12.2018

Rozlew

 

Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - 22L poszło do 44 butelek 0,5 - nagazowanie 2.8 vol - 187g glukozy + 0,5L wody

Fermentor B.1 (Berliner / truskawka) - pomiar refraktometrem 3,8 brix (wg brewersfriend 1,0°P / 3,4% alc)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.