Tomasst Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 (edited) Cześć Wam wszystkim! Chciałbym serdecznie się z Wami przywitać, ponieważ pewnie spędzę tutaj sporo swojego wolnego czasu:) Jeszcze troszeczkę o mnie. Ciągle jestem na etapie "macania się" z tematem domowego piwowarstwa, ale plan na ten rok mam taki, żeby przysiąść jak najbardziej systematycznie na ile mi czas pozwoli i mieć większą władzę nad tym co robię w kuchni. Plan do osiągnięcia to 2-4 warki w ciągu miesiąca, jeżeli na chmielach nie zbankrutuję... pozdrawiam, Tomek Edited October 1, 2015 by Tomasst Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Witaj na forum, powodzenia :beer: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasst Posted October 1, 2015 Author Share Posted October 1, 2015 Witam krajana:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Gdzie warzysz, w domu czy mieszkaniu? Nawet jedna warka w miesiącu wystarczy, chyba, że masz mega potrzeby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_M Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Także witam na forum i powodzenia w warzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Cześć, nie licz warek... Browar to nie robota na akord. Warzenie ma sprawiać przyjemność. Jak będzie Cię to kręcić to warz i 8 warek w tygodniu Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasst Posted October 1, 2015 Author Share Posted October 1, 2015 warzę w mieszkaniu, ale mam też do dyspozycji Dom od rodziców, gdybym się nie mieścił z produkcja w dodatku będę robił po 10l bo nie mieści mi się na piecu garnek większy niż 28cm średnicy:) A przyjemność sprawia dużą, wszystko wpływa na wszystko, nie widzę innej opcji, żeby opanować warzenie niż wyprodukować sporo hektolitrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alechanted Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Taboret gazowy jest błogosławieństwem. U mnie garnek się mieścił, ale dwupalnikowa płyta ceramiczna podgrzewała do wrzenia w kilka godzin. Co bym nie zrobił piwa wychodziły okropnie karmelowe. Co 9kw to 9kw. No i wyłączasz palnik to przestajesz grzać Inwestycja z gatunku tych dla "wkręconych" w temat, chociaż ostatnio zdarza mi się palnika używać poza piwowarstwem, np do smażenia w woku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasst Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 taboret gazowy to świetna sprawa. Mam i używam razem z garnkiem 50l gdy muszę wykarmić całą imprezę . A i do "psocenia" bardzo się nadaje:). Garnek na 10l warki uważam, że jest całkiem interesujący z kilku powodów. mniejsza warka to więcej rodzajów piwka w lodówce, minimalizacja ilości zepsutego piwa w razie infekcji i najważniejsze: mniej butelek do mycia i do kapslowania w jednym rzucie, co jest czynnością najbardziej irytującą. miesiąc temu wróciłem do warzenia i na start kupiłem sobie 2 zestawy AIPY z browamatora. W pierwszej warce 10l zle sobie policzyłem temperaturę i zacząłem zacieranie w 72 stopniach. Drugą zrobiłem celowo bardziej wytrawną i odfermentowałem obie warki osobno. Dzięki temu mogłem zobaczyć jak temperatura zacierania faktycznie wpływa na smak piwka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.