Fifol Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Witam, od pół roku trzymam pół paczki drożdży S-04. Paczka oczywiście otworzona, ale zacisnąłem ją klamerkami, i dla pewności zamknąłem w woreczku strunowym. Chciałem ją dzisiaj wyrzucić, ale data ważności to 2017r. Czy według was mogę bezpiecznie użyć tych drożdży (uwzględniając że będzie mniej żywych komórek)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Kup se nowe, 10zeta to 4 piwa sklepowe a koszt słodów, chmielu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fifol Posted October 12, 2015 Author Share Posted October 12, 2015 Nie no jasne, już kupiłem dwie paczki, ale do warki będę potrzebował półtorej. Jednak znalazłem tę otwartą w lodówce i się zastanawiam czy można je dodać, czy od razu wyrzucić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 To zrób starter i oceń czy dzieje się coś złego, czy nie. Z drugiej strony, jeśli zrobisz starter z 1 paczki świeżynek to te pół paczki też w niczym specjalnie nie powinno pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Jak dla mnie żywotność będzie ok, tylko mogło coś Ci się przyplątać, jak tak miałem z otwartymi paczkami jak kiedyś bawiłem się mniejszymi warka i zużywałem pół paczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts