bimbelt Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 (edited) Zachodniopomorski Oddział PSPD ma zaszczyt zaprosić Państwa na:V Szczeciński Konkurs Piw DomowychKategorie konkursowe: Imperial Stout - kategoria 20C wg BJCP 2015 Tripel IPA - opis Hopless IPA - opis Lager Wiedeński - kategoria 7A wg BJCP 2015 Finał konkursu odbędzie się 20 marca 2016. Szczegółowy regulamin. Formularz zgłoszeniowy Piwa przyjmujemy od 1 do 11 marca. Dane do wysyłki: Arkadiusz Lewicki ul. Zawadzkiego 52/106 71-246 Szczecin tel. 660-804-622 Sponsorzy i nagrody Nagroda specjalna: Warzenie zwycięskiego piwa z kategorii Lager Wiedeński w Browarze Wyszak Nagroda dodatkowa: 3 x 25kg słodu od Słodowni Malteurop dla najlepszego piwa konkursu (najwyższa punktacja) I MIEJSCE trofeum konkursu stolik od firmy Merseyside (dla kategorii Imperial Stout) 3 x 25kg słodu od słodowni Malteurop Polska 25kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak vouchery na 10 kompletnych etykiet od Bottlabel 120zł na zakupy w Centrum Piwowarstwa 100zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) roczne konto premium na portalu Brewness od HopBox 1 zestaw piw dla zwycięzcy w kategorii hopless IPA oraz 40% kupony rabatowe dla pozostałych kategorii. dla kategorii Tripel IPA - Lindemans Special Blend 2010 ufundowany przez Chmiel - Świat Piwa II MIEJSCE 15kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak 3 fiolki drożdży od Fermentum Mobile vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) półroczne konto premium na portalu Brewness III MIEJSCE 10kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak komplet szklanek pintowych od firmy Puch Sp. z o.o. oraz sklepu Kufler.pl vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) kwartalne konto premium na portalu Brewness Wsparcie: Browar Stara Komenda użycza miejsca na eliminacje oraz finał konkursu oraz zapewnia gościnę sędziom konkursu, Pub Cesky Film zaprasza sędziów konkursu na mały poczęstunek. Edited March 17, 2016 by bimbelt GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Kilka m-cy naprzód Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA ale mimo tego kategorie ciekawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted October 12, 2015 Author Share Posted October 12, 2015 Myśleliśmy o tym, ale z obawy o zdrowie sędziów zdecydowaliśmy się na wersję "łagodniejszą". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA Taka kategoria przewidziana jest za rok i mają w niej sędziować w nagrodę osoby, które będą zwlekały z opracowaniem metryczek w najbliższej edycji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) Wariacja na temat American India Pale Ale, w którym za goryczkę odpowiada chmiel, natomiast smaki i aromaty "chmielowe" uzyskane są za pomocą innych dodatków niż chmiel, które mogą być dodawane na różnych etapach produkcji. Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? W aromacie piszecie natomiast: Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii. w smaku: Na pierwszym planie powinny być dodatki o charakterze owocowym, cytrusowym, kwiatowym, pefrumowym, kwiatowym, żywicznym. i w wrażeniu ogólnym natomiast inaczej: Piwo powinno w odczuciu imitować AIPA, tyle że chmiel powinien uczestniczyć jedynie w budowaniu goryczki, pozostałe walory piwa powinny być budowane przez inne dodatki np. owoce, trawę cytrynową, melisę, skórki cytrusów. Więc coś tu w opisie nie współgra, to albo można stosować chmiel na aromat, albo nie i mają go budować tylko dodatki. Proszę o wyjaśnienie, bo ja rozumiem taką kategorię, że aromat ma budować dodatek owoców i przypraw, a z opisu wynika co innego. Jeszcze jedna sprawa o ile Lager wiedeński jest przetłumaczony to nigdzie nie można znaleźć Polskiego opisu do Imperial Stouta, Przetłumaczycie to na potrzeby konkursu czy to jest po prostu RIS tylko tak nazwany nowowfalowo? Edited October 13, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii. Und Kojarzone ze smakiem amerykańskich chmieli, ale nie zrobione przez amerykańskie chmiele w tym piwie. Np aromat jakiegoś chmielu to liczi mango i cytrusy, to dodajesz je zamiast tego chmielu i masz podobny aromat, kojarzony z nowofalowym chmielem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 No to opis jest nieprecyzyjny Ja zrozumiałem to dokładnie tak jak Und. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami. Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? WiHuRa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Nazwą Zresztą w nowym BJCP nie ma RIS-a, a same Stouty zostały przegrupowane. Wolę się dopytać, bo nowego BJCP nie ma jeszcze przetłumaczonego w całości na Polski, a sam angielskim nie władam za idealnie. Edited October 13, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Undeath http://www.homebrewportal.com/bjcp-style/20c-russian-imperial-stout Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 No ten opis to potrafię znaleźć: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf Dobra już widzę, że to to samo tylko nazwa mnie zmyliła Nie każdy obserwuje aktualizacje BJCP... Czyli obowiązuje i tak opis z wiki: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 Pod wskazanym wcześniej linkiem jest już poprawiony opis Hopless IPA. Mam nadzieję, że teraz nie ma już żadnych wątpliwości. Najnowsze opisy z BJCP postaram się przetłumaczyć w wolnej chwili, ale nie wcześniej niż za tydzień, bo sporo na głowie teraz mam. Mam świadomość, że Imperialny Stout powinniśmy ogłosić wcześniej. Niemniej jestem przekonany, że na przygotowanie piwa pięć miesięcy wystarczy, o ile nie będzie na samym szczycie widełek ekstraktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonas Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach santa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 (edited) Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach Są trzy opcje odpowiedzi: 1.robisz sobie dziwne żarty2.piszesz bzdury 3.nie znasz pochodzenia piwa w stylu RIS Edited October 14, 2015 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Nie wiem do końca skąd zarzewie konfliktu, więc tylko gwoli wyjaśnienia. W browarze warzone różne portery. Te, które były mocne miały sufiks stout, w zależności od ich mocy kategoryzowano je jako Single Stout Porter, Double Stout Porter, Triple Stout Porter, najmocniejszy i najbardziej gęsty, przez to najlepszy nazywał się Imperial Stout Porter. W XX-tym wieku dopiero skrócono nazwę do Imperial Stout i dodano dodatkowo Russian, żeby podkreślić, że trunek był popularny na dworze carskim, co jest po części prawdą, bo pierwszym piwem na tymże to dworze było Burton Ale, a dopiero później portery (po wprowadzeniu i de facto w wyniku obostrzeń handlowych na początku XIX-go wieku). FurioSan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonas Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Żadnego konfliktu nie chciałem prowokować. Wiem dobrze, jak i podejrzewam 90% osób na forum iż przedrostek Russian nie pochodzi od receptury piw w tym stylu. Istnieje jednak analogia pomiędzy nazwami niektórych stylów a tym z jakiego kraju pochodzą drożdże bądź chmiel (American/Polish/Belgian/New Zeland/... IPA). Wydała mi się ona zabawna w kontekście zadanego wcześniej pytania, więc napisałem ten dziwny żart. Myślałem, że ironia będzie prosta do zauważenia. Takie mam poczucie humoru, jeśli więc ktoś poczuł się urażony bądź zdezorientowany to przepraszam, a z kolegą GB bardzo chętnie, przy okazji, wymieniłbym się jakimś RIS-em (mój leży na razie na burzliwej, jak będzie gotowy, to mogę wysłać) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Jonas żarcik rzucił a tu już afera Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Nie przejmuj się, żart był oczywisty i nawet całkiem udany Szkoda, że jednak nie ma pumpkina w konkursie, bo nawet nawet mi wyszedł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Jonas żarcik rzucił a tu już afera Bezbecja gorsza od faszyzmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Jakoś spolszczonego opisu kategorii 20C Imperial Stout nigdzie nie widzę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now