Skocz do zawartości

Filtracja brzeczki workiem filtracyjnym


Pan Łyżwa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra?

http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426

 

Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje.

 

 

Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater

 

ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje.

 

 

Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater

 

ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić)

Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra?

http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426

 

Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? 

 

 

Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku.

 

Z twojej wypowiedzi nijak to nie wynika ;)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy przelewaniu brzeczki do wiadra brak chmielin i osadów białkowych.

 

dodam od siebie, że filtrowałem brzeczkę po studzeniu i whirlpoolu za pomocą worka 50 mikronów o pojemności 1,5l założonego na końcu wężyka do dekantacji - niestety worek po paru minutach był wyklejony szlamem od środka - dekantacja prawie stanęła a worek na końcu węża wyglądał jak balon

 

ostatnio próbowałem też za pomocą hopstoppera 250um wsadzonego do gara po whirlpoolu - dekantacja poszła jak złoto, cały szlam i chmieliny zostały na siatce stalowej a ja odzyskałem prawie 100% brzeczki

 

za to worek świetnie sobie radzi jako filtrator chmielin po chmieleniu na cichej

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja  używam od dłuższego czasy takiego worka na stelażu.

http://allegro.pl/worek-filtracyjny-do-moszczu-ze-stelazem-i5718084067.html

 ​Stosuję to tylko przy przelewaniu schłodzonej brzeczki po warzeniu do wiadra i faktycznie ułatwia to napowietrzenie,

ale największą zaletą jest to, że do wiaderka leci czysta brzeczka bez chmielin. A chmiel sypę do gara luzem, bez żadnych woreczków. 

Nawet wirpool jest nie potrzebny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, ten worek na stelażu wygląda całkiem całkiem... czy nie ma ryzyka, że się przechyli podczas przelewania brzeczki (jakoś ten stelaż wygląda trochę mało wiarygodnie...)? Chyba się zaopatrzę.

Potrzebuję jeszcze tylko cwanego sposobu do filtracji po chmieleniu na cichej - obecnie zlewam wężykiem zakończonym antygwałtem (w sumie spełnia rolę ale szukam czegoś cwańszego)

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.