TKF Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Witam, chciałem zabrać się za moje pierwsze piwo ciemne. Na koncie mam obecnie 7 warek, warzę z ekstraktów samodzielnie chmieląc. Teraz chciałem ruszyć z piwkiem świątecznym, widzi mi się ono następująco: ciemny ekstrakt, do tego dodać wanilię, cynamon, goździki, może odrobinę czerwonego pieprzu? Pytania mam następujące: 1. Czy coś dodać do w/w przypraw? 2. W jakich ilościach (na 20l nastawu) je dodać, i w jakiej formie? Bazując na doświadczeniach z piwem herbacianym myślę o dodaniu w stylu chmielenia na zimno 3. Jakie chmielenie dla takiego piwa? 4. Jakie suche drożdże najlepiej do łagodnego ciemnego piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wyszukiwarka nie boli pierwsze dwie strony z niej: http://www.piwo.org/topic/19142-piwo-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne http://www.piwo.org/topic/18750-xmas-ale-jak-chmieli%C4%87/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne&do=findComment&comment=364896 http://www.piwo.org/topic/1198-piwo-bozonarodzeniowe/page-8?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne&do=findComment&comment=295151 http://www.piwo.org/topic/16127-swiateczne-ciemne-dodatki/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne http://www.piwo.org/topic/15907-przyprawy-swiateczne-na-cicha-stout-wasze-doswiadczenia/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne http://www.piwo.org/topic/15551-piwo-swiateczne-piernikowe-na-ekstraktach/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne http://www.piwo.org/topic/3831-bozonarodzeniowe-christmas-ale-175%C2%B0blg/page-2?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne&do=findComment&comment=307370 http://www.piwo.org/topic/14807-black-ipa-i-christmas-ale-konsultacja-receptur/?hl=%C5%9Bwi%C4%85teczne&do=findComment&comment=295869 Wszystkie odpowiedzi masz w tematach powyżej. Polecam też swoją recepturę, tym piwem wygrałem konkurs w Częstochowie: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-44?do=findComment&comment=308221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 Ok, a wiec odpowiem sobie sam na podstawie w/w tematów: 1. Przyprawy (posługując się twoją recepturą z modyfikacją): Cynamon - dwa kawałki zmielone ręcznie, łyżeczka gałki muszkatołowej, 12 goździków i 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 laska wanilii. na ostatnie 5' chmielenia 2. Drożdże US-05, bo nie chcę żeby zeszło za nisko 3. Chmielenie: 60' Marynka granulat 20 g30' Marynka granulat 20 g 4. Ekstrakty: 2x 1,7kg WES ciemny Czy coś takiego "zrobi robotę"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Tak, powinno zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 (edited) mieszanka testowana przeze mnie wyglada tak (na 20l): - lyzeczka kardamonu,- 40 g imbiru świeżego (startego), - 20 g cynamonu, - 4 gwiazdki anyżu (jak nie lubisz zapachu czarnych zelek od Haribo to daj mniej albo wcale), - lyzeczka galki muszkatałowej (startej oczywiscie), - starta skórka z dwóch dużych pomarańczy i jednej cytryny, - 6 gozdzików. wszystko na ostatnie 15 minut gotowania.W zapachu mocno anyżowe, w smaku piernikowe Chmielenie 60 minut - Marynka 20g15 minut - Lubelski 35gJa fermentowałem na gestwie z S-04 po stoucie (z oszczednosci) i z 18 blg zeszlo mi do 6 w temp 18 - 19 stopni. Edited October 19, 2015 by AGR Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 A jak z wanilia? Jedna laska czy więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 (edited) ja nie dawalem wanilii wcale do swiatecznego akurat za to dałem miod na koniec gotowania (mialem na zbyciu 0,7l starego miodu) jedni mowia ze caly zostanie przerobiony na alco, jednak ja uwazam ze delikatne posmaki miodu zostaja moze to moja wyobraznia a moze faktycznie cos w tym jest wracajac do wanilii, z mojego doswiadczenia dobre efekty daje zalanie 2 lasek wanilii (pokrojonych) burbonem (wzglednie wódką) ok 200ml na 2 tygodnie i dodac do piwa przed rozlewem (oczywiscie uprzednio przecedzic miksture) Nie ma tez co przesadzac z iloscia wanilii bo nie bedzie piany w piwie... Edited October 19, 2015 by AGR Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 A jaki by był efekt gdyby 1-2 laski wanilii dodać podczas chmielenia jak inne przyprawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Przy takiej ilości anyżu to nawet wiaderko wanilii nie da radę. Anyż jest bardzo dominujacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 Anyzu nie dodam w ogole (dzieki za notke o haribo, nie cierpie ich). Wiec co z wanilia w takim wypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Przy takiej ilości przypraw to piwo w ogóle będzie zdominowane wyłącznie przez nie. Oczywiście jak chcesz uzyskać taki właśnie rezultat to droga wolna. Jak chcesz ciemne piwo tylko lekko uzupełnione przez przyprawy to znacznie przeginasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Jak chcesz ciemne piwo tylko lekko uzupełnione przez przyprawy jesli jest tak jak kolega piszę to w ogóle zapomnij o moich radach Jak dodasz tak jak Ci mowilem uzyskasz wyraźnie piernikowe piwo czyli "prawdziwe" świąteczne co do wanilii to nie dodawałem jej nigdy jeszcze do gotowania, wiec nie podpowiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted October 20, 2015 Author Share Posted October 20, 2015 Akurat zależy mi tym razem na mocno doprawionym piwie - oczywiście w granicach rozsądku. A jak z tą przyprawą do piernika, warto dodawać? Bo widzę że AGR nie wymieniłeś jej w swojej recepturze Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 przyprawa do piernika składa się właśnie z cynamonu, imbiru, gozdzików ... itp. Także albo moja składanka przypraw albo gotowa przyprawa do piernika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 gotowa przyprawa do pierników często zawiera glutamin sodu. a to jak wiadomo creme de la creme :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Wczoraj "popełniłem" zimowe ciemne. Teraz chłodzi się przed zadaniem drożdży. Dodałem na 10 min gotowania: 6g kolendry, 5g kory cynamonowej, 20g Curacao, ziele angielskie ok 10 szt, kardamon 3g, gałka muszkatołowa 3g, goździki 15 szt. Aromat nie powala ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Po informuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 15 sztuk goździków to panie będzie apteczne a nie świąteczne U mnie 4 goździki na 19l/16blg przykryły wszystko, może prócz cynamonu. Aromat w chłodziarce powala Oczywiście piwo jeszcze stoi na fermentacji, będzie butelkowane w niedzielę po 21 dniach burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) 15 sztuk goździków to panie będzie apteczne a nie świąteczne Obaczym Ręka hojnie sypnęła nie przeczę ale bardziej obawiam się czy nie przesadziłem z zielem angielskim co by nie było jarzynowo-zupowe.I kto mówi że chciałem zrobić "świąteczne" ;P Edited October 23, 2015 by jerzdna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Werner Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Jakieś wieści? Zabutelkowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Jakieś wieści? Zabutelkowałeś? Butelkuję w weekend. Po, dam znać jak wyszło zielone. Narazie z fermentora unosi się cytrusowy aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Jakieś wieści? Zabutelkowałeś?Butelkuję w weekend. Po, dam znać jak wyszło zielone. Narazie z fermentora unosi się cytrusowy aromat Wyszło 17 litrów 17 BLG. Aromat cytrusowy z pierników tłem. W smaku zielone piwo jest jesxcze nieułozone (normalka ) -gorzkawe i przyprawowe. Trochę cytrusa. Na szczęście goździki ani ziele nie przegięte PS Sorry TKF że wciąłem się w Twój temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
bialy50 Posted November 18, 2015 Share Posted November 18, 2015 Witam. Podepne sie pod temat. Uwarzyłem świąteczne, wyszło troche za gorzkie chciałbym dosłodzic ksylotilem. Blg koncowe 4 z 17 goryczka 40 ibu. Teraz pytanie ile i jak dodac, warka 22 litry. Blg chcę podnieść do 5-6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted November 18, 2015 Share Posted November 18, 2015 Witam. Podepne sie pod temat. Uwarzyłem świąteczne, wyszło troche za gorzkie chciałbym dosłodzic ksylotilem. Blg koncowe 4 z 17 goryczka 40 ibu. Teraz pytanie ile i jak dodac, warka 22 litry. Blg chcę podnieść do 5-6. Podstawowym problem przy tym piwie jest ilość przypraw i gorycz jaką wniosą. Raczej bym zostawił to piwo, żeby się ułożyło, za rok będzie ok. Jakie drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bialy50 Posted November 19, 2015 Share Posted November 19, 2015 Us-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now