Pindin Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Witam, Wczoraj z nudów uwarzyłem mini warkę, mianowicie z resztek co mi zostało. Zasyp: 800 g pszenicznego Strzegom 200 g pilzneński Strzegom Żeby nie bawić się w filtrowanie tak małej ilości, pewnie wężyk z oplotu nie dałby rady i tak, wrzuciłem wymieszany słód do 2 siatek muślinowych. Dość luźno, żeby była w miarę wydajność. Zacieranie na lenia w 6,5 litrach wody (nie robiłem wysładzania), 60 min 66-67 oC, wygrzew 78 oC 10 minut. Chmielenie mosaic, chinook. Dodałem jeszcze 100 g glukozy dla podniesienia ekstraktu. Drożdże 2 łyżki stołowe gęstwy po IPA. Wyszło 5 litrów piwa +/- 13 blg. Co o tym myślicie? Wyjdzie piwo z taką ilością słodu pszenicznego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Czemu miałoby nie wyjść? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 A czemu ma nie wyjść? Na b.biz browar bociana bardzo chwali piwo z 100% pszenicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Przecież Grodziskie robi się ze 100% słodu pszenicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 Jeśli nie będzie infekcji - wyjdzie Tylko kompozycja smaków - tyle pszenicy, chmiele amerykańskie. . . Od rana pracuje już browarek, jest właśnie świetny aromat chmieli/cytrusów. Czuję, bo fermentuje w baniaku 5 litrowym po wodzie i lekko korek jest uchylony, wydziela się aromatyczne co2 . A zapomniałem dopisać, że na 10 minut przed studzeniem dodałem jakieś 150 ziarenek kolendry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Ile czasu zajęło Ci uwarzenie tego maleństwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami anyway - 100% pszenicy robiłem jeden raz, z trzy jak nie więcej robiłem 70-80% pszenicy, też miałem kilka warek gdzie surowiec bez łuski stanowił ponad 60%. Nic strasznego czy trudnego - przy zasypie 1kg faktycznie trudno było by to przefiltrować w standardowym filtratorze - ale sam zasyp nie jest w dzisiejszych czasach niczym imponującym PS. Piwo będzie pyszne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Robiłem nie dawno takie piwo: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-59?do=findComment&comment=360323 Dałem 90% pszenicznego słodu do niego i wyszło całkiem smaczne. Ciut goryczkę za dużą zrobiłem do ciała piwa, ale było niezłe. Czuć smaczki zbożowe i troszkę pełniejsze to piwo było, generalnie spokojnie polecam 100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted October 20, 2015 Author Share Posted October 20, 2015 Ile czasu zajęło Ci uwarzenie tego maleństwa? Warzenie wraz z chłodzeniem i zadaniem drożdży jakieś 3, maksymalnie 3,5 godziny. Przede wszystkim właśnie odeszła filtracja. Wystarczyło przelać brzeczkę przez gęste sitko i pieluchę przed gotowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje Łuska gryki i idzie jak burza. Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami Nie mówię, że nie. Po prostu uświadamiam autorowi, że szlaki są dawno przetarte i żeby się nie obawiał, że mu wyjdzie nie wiadomo co. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Gdzie kupujecie łuskę gryki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Allegro. Ludzie sprzedają jako surowiec do wypychania materacy. Pamiętaj, żeby wcześniej zalać wrzątkiem na 30min~. Jak puści kolor i odcedzisz to na pewno nie wniesie Ci żadnych posmaków do piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 ile teł łuski na kilogram zasypu pszenicy, żeby ułatwić tą filtrację? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 Ja do grodziskiego z zasypem 100% pszeniczny 3.0kg dałem 200g i poszło gładko. Do dyniowego z 2kg dyni i 5.5kg słodów dawałem 450g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 Degustacja piwka: Bardzo gorzkie, wg kalkulatora 135 IBU. Brak jakichś wad. Jest lekki posmak cytrusów, lekko alkoholowy. Armoat: cytrusy i kolendra. Ogólnie piwo bardzo jasne i mętne. I chyba najlepsze w smaku jakie do tej pory zrobiłem Na pewno powtórzę recepturę, tylko, że w większej ilości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 13Blg, 135IBU? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 Według http://brew.church/pl/calculator/ibuwychodzi 134 IBU. Nie jestem pewien co do ilości AA Chinook'a i Mosaic'a. Wg sklepu napisane jest, że mają po 12 %. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Możesz zdradzić co Tobą kierowało kiedy wybrałeś taki poziom nachmielenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 Mogę głownie to, ze jestem jeszcze niedoświadczony w warzeniu piwa i ta warka była eksperymentalna. Wyszlo zaledwie 9 butelek tego trunku. Poza tym nie korzystalem wtedy z kalkulatora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.