Jump to content

Drożdże płynne munich lager do pilsa ?


pioturek

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie narodziło się ze względów między innnymi ekonomicznych ponieważ chciałbym w kolejnych warkach po pilsie uwarzyć koźlaka, marcowe i Münchner Dunkel wykorzystując gęstwę z odzysku.

 

Czy może lepsze od płynnych Munich Lager dla pilsa były by S-23 a ekonomia w tym wypadku zeszła by na dalszy plan ?

Link to comment
Share on other sites

Munich lager jak najbardziej mogą być do pilsa. Ale jeszcze lepiej do Helles-a.

Są stosunkowo słodowe, więc radzę zacierać nieco wytrawniej niż normalnie. Podbno robia też sporo diacetylu, warto zrobić przerwe diacetylową.

Link to comment
Share on other sites

...warto zrobić przerwe diacetylową.

Nie będę udawał że wiem o co chodzi. Mógłbyś, proszę, wytłumaczyć jak się ją przeprowadza ?

 

Przepraszam , już sobie znalazłem :(

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

W zasadzie Coder już napisał, przerwa diacetylowa koniecznie, zacieranie moim zdaniem normalnie. Munich lager podkreśla nutkę słodową ale to w pilsie jest przecież OK. Ważna jest goryczka na odpowiednim poziomie i niski poziom diacetylu. S 23 dają też piwo z nutką słodową ale tez lekko owocową.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.