Stefek Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Chciałbym uwarzyć pilznera ale nie mam warunków do fermentacji dolnej i zastanawiam się które drożdże fermentacji górnej dają zbliżone/zadowalające efekty w temperaturze pokojowej co fermentacja dolna. Ma może ktoś jakieś doświadczenia z tym związane? Proszę tylko bez komentarzy typu "za 10 zł można zbudować lodówkę" albo "wystaw teraz na dwór" bo nie taki jest mój problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 workhorse z mangroove jacks w niskich temperaturach dają czysty profil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Wyeat 2112 California Lager This strain is particularly well suited for producing California Common-style beers. It retains lager characteristics at temperatures up to 65°F (18°C) and produces malty, brilliantly clear beers. This strain is not recommended for cold temperature fermentation. Origin: Flocculation: highAttenuation: 67-71%Temperature Range: 58-68° F (14-20° C)Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Profil jest naprawdę lagerowy Myślę że nic lepszego nie znajdziesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 A jaką masz temperaturę w pokoju? Bo jak 20-22 stopnie to zapomnij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 no właśnie nawet przy tych workhorsach potrzebujesz te 15 stopni więc bez skrzyni ani rusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 MauriBrew LAGER - Y497 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_j Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Na Danstar Nottingham kiedyś uzyskalem dosyć czysty profil, ale temp otoczenia było koło 15*-16*... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted October 26, 2015 Author Share Posted October 26, 2015 Temperatura jest od 15 do 25 stopni Celsiusza więc będę budował lodówkę a drożdże przetestuje te o których tu pisaliście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Gozdawa ma jakieś drożdże lagerowe które niby dają lagerowe efekty do 17 stopni, chociaż osobiście nie próbowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Bardzo fajny efekt miałem na MJ M10 Workhorse w niskiej temperaturze (~12-13C). Drożdże naprawdę warte uwagi, bardzo fajnego "pseudo Koelscha" mi dały (nisko fermentowany, bez lagerowania). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 chcialbym przypomniec ze czysty profil i profil lagerowy to nie to samo california lagery maja profil lagerowy - po wypiciu piw na nich zrozumiałem powyższą różnice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Furio, wędzonki też są fajne na nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Stefek podstawowe pytanie - jakie temperatury masz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Furio, wędzonki też są fajne na nich potwierdzam, polecam , żanetkaleta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Gozdawa OGA9. Zaskakująco czysty profil w 18°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Gozdawa OGA9. Zaskakująco czysty profil w 18°C. Ciekawe. Spora tolerancja na alko - jak myślisz, jak RIS by na nich poszedł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Myślę że bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 A klasyk us-05? Myślałem, że dają czysty profil przy niskich temp a nikt ich nie wymienił. Sam przymierzam się do takiego piwa i miałem w planach użycie właśnie us-05. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Myślę że bez problemu. Hmm warto więc się zastanowić A klasyk us-05? Czysty, ale z lagerowym nie ma wiele wspólnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Można jeszcze wymienić drożdże hybrydowe np german ale, jako kompromis między lagerem a wyższa temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.