Jump to content

Guinness Draught


gsb

Recommended Posts

Pytanie jest takie, czy z dostępnych w polsce składników da się uważyć coś na kształt Guinness Draught (taki jak w pubie lub puszkowy), bo wydaje mi sie, ze przepisy, ktore czytalem to po prostu "guinnesowate" piwo typu Guinness Export czy tam Extra Stout. A one mi nie smakuja, nie maja tej słodyczy, drobnego gazu i są za ostre w smaku.. hm?

Link to comment
Share on other sites

Aby uzyskać mniej ostrego smaku, można zamienić słody czekoladowe jęczmienne na pszenne i/albo, dodać special b. Do tego dodać mniej palonego jęczmienia. Kremowy smak możesz uzyskać przez dodatek płatków owsianych i przez mieszankę gazów z azotem zamiast czystego co2.

Link to comment
Share on other sites

Nie mozna dokladnie skopiowac Guinnessa bez uzycia azotu (nitrogen). W Guinnessie oprocz normalnego CO2 dodany jest takze Azot, z tad te male "babelki". Co prawda mozesz zbudowac kegerator z butla CO2 i Azotem (widzialem takie), albo po prostu uwarzyc sobie innego stauta, bez azotu.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... :smilies:

 

Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes:

 

Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? :P

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...
On 4/8/2010 at 10:37 PM, seler said:

Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... :smilies:

 

Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes:

 

Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? :P

 

Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa :)

 

przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał:

 

Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa :)

 

przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? 

 

http://thebeervault.blogspot.com/2016/03/guinness-produkt-mysli-technicznej_10.html

Bardzo ciekawy artykuł. Pownien Cię natchnąć ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeżeli tylko dla własnego zadowolenia to polecam takie zabawy ? chociaż piwo potraktowane w ten sposób w innym pomieszczeniu i szybko podane gościom, póki "magia trwa" robi wrażenie? jak na wyrób domowy, plus piana jak w oryginalnym Guinnessie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.