Samson_Miodek Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Witam koledzy. Mam pewien problem - zrobiłem warkę a la belgian tripel na drożdżach Odkrycie Sezonu (starter 1l z 100g ekstraktu) blg 17, zacieranie na lenia 65st 1,5 h. Piwo fermentowalo przez 1,5 tyg w 22stopniach i od tygodnia dofermentowuje w 24. Mam jednak dziwny problem - rurka cały czas bułka jednak od prawie tyg refraktometr pokazuje 7brix. Czy to możliwe że piwo tak słabo odfermentowalo? Zdaje sobie sprawę, że nie rozruszalem drożdży na jakiejś słabej warce i mogą mieć problem z takim esktraktem, ale dlaczego w takim razie cały czas piwo "bulka"? Nie spodziewam się infekcji, smakuje próbki i jest wyborne. Co robić? Butelkowac z takim esktraktem? Boje się granatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Odczyt z refraktometru w roztworze z alkoholem trzeba skorygować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samson_Miodek Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ok, cenna informacja. O jaką wartość? Nadal jednak pozostaje sprawa ewidentnej pracy brzeczki i nie zmieniającej się wartości ekstraktu (nawet jeśli przeklamanej zawartością alkoholu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 CO2 uwalnia się z dwóch powodów: rosnąca temperatura albo fermentujące drożdże. Jeśli jesteś pewien, że możesz wykluczyć to pierwsze to po prostu zostaw piwo w spokoju i daj mu popracować kolejny tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Co do korekcji odczytu, to większość programów do projektowania warek ma takie cuś,(w arkuszach http://www.piwo.org/files/ teżsą), są też online, pierwszy z brzegu: http://brew.church/en/calculator/alcohol PS. z 17 blg to raczej dubel a nie tripel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Jak jasny to belgian blond. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samson_Miodek Posted October 28, 2015 Author Share Posted October 28, 2015 W żadnym wypadku nie belgian blond - jest na to za bardzo złożone, dużo cięższe i bardziej "przyprawowe" i raczej nie będzie klarowne;-) na tripela za mało ekstraktu. Hmm... A to nie Cornelius zrobił triple blond z 17plato?;-) Wracając do tematu - w jaki sposób mierzycie więc końcowy ekstrakt? Spławikiem, czy przeliczanie wynik podany przez refraktometr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Do mierzenia w piwie spławik najlepszy, refraktometr to tylko pomocniczo, jak trzeba szybko zmierzyć a brzeczka gorąca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier To chyba piliśmy inne piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Najwyraźniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samson_Miodek Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbierWitbier? Zasyp, parametry, najpewniej drożdże... Poza przyprawami nic tam nie wskazuje na witbiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samson_Miodek Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie Może i racja. Dziś postaram się opisać wrażenia z tego piwka plus moze kilka zdjec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.