cen16 Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Witam. 22.10.2015 Uwarzyłem Grodziskie miało wyjść 20l 8 blg a wyszło 20l 9 blg, brzeczka po przelaniu do fermentatora była bardzo mętna dosłownie jak woda z kałuży, fermentuje w lodowce z sterownikiem temperatury ustawionym na 18 C. Drożdże to FM52 z startera 0,7L. Zaniepokoiło mnie to że drożdże po dobie w fermentorze był w formie jakiś klusek albo granulatu, pierwszy raz robię piwo na drożdżach płynnych i nie wiem czy tak powinno to wyglądać? Teraz po 7 dniach fermentacji piwo jest już niemal klarowne i rurka już nie bulga. Jeżeli wszystko będzie dobrze to chciałbym użyci te gęstwę jeszcze kilka razy więc chce zadbać o jak najlepszą jej jakość. Miałem zamiar w poniedziałek przelać na cichą a gęstwę do kolby i we wtorek warzyć następne. Czy jeżeli fermentacja się już zatrzymała to drożdże wytrzymają do poniedziałku? Czy lepiej przelać na cichą i gęstwę trzymać w lodówce do wtorku? Właściwie to nie wiem czy na 100% się zatrzymała bo nie chcę grzebać i pobierać próbek przy tak słabym piwie jak Grodziskie. I jeszcze czy ten dziwny granulat/kluski to normalne przy drożdżach płynnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Nie ma znaczenia, czy drożdże są płynne czy suche - to zależy od szczepu. Widocznie te FMki tak maja. Spokojnie, poczekaj z tą cichą. Nawet jeśli fermentacja faktycznie się skończyła, to drożdżom nic nie będzie. A lepiej dla pewności poczekać, niż mieć niedofermentowane piwo. cen16 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Ja robiłem grodziskie na S-33 więc wiele Ci nie pomogę. Jeżeli możesz to poczekaj z tą cichą głównie ze względu na drożdże, które chcesz wykorzystać. Po co je przenosić w te i wewte. Może ustaw sobie to tak, że przelewasz na cichą w czasie kiedy zacierasz kolejną warkę pod te drożdże. cen16 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Zaniepokoiło mnie to że drożdże po dobie w fermentorze był w formie jakiś klusek albo granulatu, pierwszy raz robię piwo na drożdżach płynnych i nie wiem czy tak powinno to wyglądać? Teraz po 7 dniach fermentacji piwo jest już niemal klarowne i rurka już nie bulga. Jeżeli wszystko będzie dobrze to chciałbym użyci te gęstwę jeszcze kilka razy więc chce zadbać o jak najlepszą jej jakość. Miałem zamiar w poniedziałek przelać na cichą a gęstwę do kolby i we wtorek warzyć następne. Czy jeżeli fermentacja się już zatrzymała to drożdże wytrzymają do poniedziałku? Czy lepiej przelać na cichą i gęstwę trzymać w lodówce do wtorku? Właściwie to nie wiem czy na 100% się zatrzymała bo nie chcę grzebać i pobierać próbek przy tak słabym piwie jak Grodziskie. I jeszcze czy ten dziwny granulat/kluski to normalne przy drożdżach płynnych? Miałem oryginalne grodziskie raz i też taką formę przybrały. Kluskowatość miałem też przy Koelshowych drożdżach, nie wiem dokładnie jaki te FM mają odpowiednik ale to nic zdrożnego. Piwo o takim ekstrakcie pewnie już przefermentowało, wiadomo pomiar by ci odpowiedział na pytanie ale jak nie chcesz robić to spokojnie wytrzyma do poniedziałku Ja bym nawet nie przelewał na cichą bo raczej nie ma sensu, ładowałbym takie piwo od razu w butelki. Spokojnie gęstwę zbierz, na forum jest sporo instrukcji jak to robić. Kolbę zdezynfekuj dokładnie (ja bym zagotował najpierw w niej parę minut wrzątek, potem użył chemii ClO2 albo Starsan), i wlej do niej gęstwę, możesz spokojnie wstawić ją do lodówki. Ja gęstwę zbieram do słoiczków pół litrowych z podziałką, żeby wiedzieć mniej więcej ile jej jest. Doradzam poczytać na forum jeszcze o tym jest na prawdę sporo informacji o zbieraniu drożdży i ponownym ich użyciu, technika niczym się nie różni między płynnymi a suchymi. Powodzenia. cen16 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.