Saladyn Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Witam mam pytanie odnośnie tychże woreczków nigdy wcześniej ich nie używałem, stąd pytania: Ile razy można użyć takiego woreczka do chmielenia? oraz po gotowaniu co trzeba z nimi zrobić by użyć ponownie wyczyścić, zdezynfekować ( w jaki sposób) ?pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Dezynfekować nie musisz bo i tak to gotujesz. Ale poza tym to daj sobie spokój, syp chmiel normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saladyn Posted October 29, 2015 Author Share Posted October 29, 2015 Posiadam jeden taki woreczek więc chciałbym go wypróbować tak z czystej ciekawości ( chmielenie szyszkami ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Nie używałem nigdy tego, ale na zdrowy rozsądek możesz sobie używać ile chcesz dopóki jest cały. Po gotowaniu opłucz żeby chmieliny nie zaschły i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 No to wypróbuj, co stoi na przeszkodzie? Ja do tej pory użyłem takiego woreczka raz, przy ostatniej warce i bardzo sobie chwalę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Mówisz do mnie czy do autora? Nie widzę sensu używania tego ustrojostwa. Zbędny gadżet, który i tak traci swoje zastosowanie jak się chmieli granulatem. Edited October 29, 2015 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BobIsYourUncle Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) Ja raz użyłem takiego woreczka i nigdy więcej. Trudno go doczyścić, a podczas gotowania granulatu i tak duża część dostaje się do brzeczki. Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Najpierw próbowałem w nich gotować chmiel, ale lepszym rozwiązaniem okazało się sypanie chmielu bezpośrednio do gara, a po schłodzeniu przywiązuję pończochę do końca rurki, którą zlewam brzeczkę i działa jak filtr. edit: literówka Edited October 30, 2015 by BobIsYourUncle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Ja stosuje tą metodę do zlewania po chmieleniu na cichej.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BobIsYourUncle Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Ja stosuje tą metodę do zlewania po chmieleniu na cichej.. Ja i na zimno, i na ciepło – za każdym razem jak przelewam piwo. Kto raz spróbował pończochy, nie wróci już nigdy do woreczków edit: Tylko w sklepach z damską bielizną dziwnie na mnie patrzą Edited October 30, 2015 by BobIsYourUncle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Ja używam i przy gotowaniu i na cichą. Np.AAA robiony we wrześniu wyszedł aromatyczny Ale wypróbuję też alternatywną metodę bez...kiedyś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts