Tytus Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 Witam, uwarzyłem RIS'a : 20L BLG 25/26 po 14 dniach burzliwej mam 7/8 BLG przelane na cichą. Zacieranie 68 stp. 60 min 75 stp. 15 min. Drożdże FM Amerykański Sen (starter 1L). Pytanie czy powinno jeszcze zejść? Kombinować z pożywką albo bujaniem? Pierwszy raz używałem tych drożdży i pierwszy raz robiłem tak wysokie BLG. BLG podaje w dwóch wartościach ponieważ przy tak gęstym piwie 3 krotne pomiary wachają się w tych widełkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 ((7/25) - 1) * 100 = 72% odfermentowanie pozorne a wg producenta waha się pomiędzy 73 a 77% więc jest nieźle potrzymaj 2-3 tygodnie na cichej nie zaszkodzi jak zejdzie jeszcze trochę następnym razem żeby nie zgadywać http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Tytus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted November 13, 2015 Author Share Posted November 13, 2015 (edited) ((7/25) - 1) * 100 = 72% odfermentowanie pozorne a wg producenta waha się pomiędzy 73 a 77% więc jest nieźle potrzymaj 2-3 tygodnie na cichej nie zaszkodzi jak zejdzie jeszcze trochę następnym razem żeby nie zgadywać http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Test robiłem, ale przy wyższym procencie alko wolałem się dopytać. Na cichej będzie do 2 miesiący z dodatkiem kakaowca, kawy i wanilli burbońskiej Edited November 13, 2015 by Tytus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 zamawiam butelke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted November 13, 2015 Author Share Posted November 13, 2015 zamawiam butelke Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted November 13, 2015 Author Share Posted November 13, 2015 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Spożywam regularnie Przelicze ile już mam ijakby co to się odezwę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 (edited) Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Spożywam regularnie Przelicze ile już mam ijakby co to się odezwę Edited January 19, 2016 by Tytus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Jakiś czas później cześć, masz jeszcze na zbyciu te butelki? Pytanie czy trzeba je szorować czy są w dobrym stanie? Termin leżakowania się kończy, a ja pamięć mam dobrą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts