Jump to content

IPA - co myślicie?


603przemek

Recommended Posts

Witam szanownych kolegów.

 

Planuję popełnić moją trzecią warkę, będzie to (A)IPA o poniższej recepturze:

 

Zasyp na 20l piwa:

Słód Pale Ale Strzegom - 6kg

 

Zacieranie:

60min - 66 stopni

mashout - 78 stopni

 

Chmielenie:

60' - Marynka 20g 

40' - Tomahawk 30g

20' - Lubelski 20g

5' - Citra 50g

0' Equinox 50g

 

(marynki i lubelskiego zostało mi z poprzedniej warki więc zdecydowałem, że dorzucę tutaj)

 

Na zimno 50g Citry na jakieś 5 dni przed rozlewem

 

Drożdże: US-05 suche

 

Fermentacja w temp. 16-18 stopni (burzliwa ok. 10 dni + 10 dni cichej)

 

Z brewness wychodzi 15.9 BLG i 67 IBU

 

Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA, w stylu west coast. Możliwie mocno aromatyczna. Co myślicie o dorzuceniu w zasypie płatków ryżowych błyskawicznych? Widziałem coś takiego w Molly IPA od DrBrew. Czy to coś da?

 

Z góry dziękuję za opinie.

Edited by 603przemek
Link to comment
Share on other sites

10 dni burzliwej to za malo, 16blg to sporo, daj piwku pofermentowac conajmniej z 14 dni, a jak potrzymasz kilka dni dluzej tez sie nic nie stanie. Pozniej 7 dni cichej z czego chmiel na zimno daj na ostatnie 4 max 5 dni.

Link to comment
Share on other sites

Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA

 

nie chyba że chcesz rozjaśnić piwo 

 

raczej chce rozjaśnić piwo.

 

Jak chcesz to dorzuć te płatki, raz w zasypie miałem płatki ryżowe i piwo wyszło mętne, nawet po dłuższym czasie się nie klarowało.

Edited by DonBeer
Link to comment
Share on other sites

Wygląda schludnie. Znajomy 2 tygodnie temu warzył AIPA, zainspirowany Doktorami, dodał płatki ryżowe. Także narzekał na wysoką mętność brzeczki. Co do chmielenia, to bym na pełne gotowanie dał Tomahawka, na smak Marynkę, bo ma fajny, ziołowy. Lublina chyba nie ma sensu gotować tak długo, dałbym go później, jakoś pod koniec. 50/50 Citry i Equinoxa dałbym na 0 i poniżej 80C. Tak czy inaczej, jak zrobisz, będzie dobrze ;).

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mała aktualizacja. Po sprawdzeniu zamrażarki okazało się że nie mam 100gr Citry, a jedynie 50gr. Wobec czego nie zostało by mi nic do chmielenia na zimno. W związku z tym domówiłem 100gr equinoxa. i teraz myślę jak tu ustawić chmielenie. Wyrzucę chyba lubelski, zrobię tak:

 

60' - tomahawk 30gr.

20' - marynka 20gr

0' - citra 50gr + equinox 50gr

 

na zimno dam resztę equinoxa 50gr.

 

Z płatków ryżowych rezygnuję.

 

Co Wy na to? Jakieś inne koncepcje?

Link to comment
Share on other sites

equinox 2014?

jezeli tak to mi by bylo szkoda tego chmielu na aromat - po prostu nie pasuje mi ta lekka kukurydza. u mnie sprawdza sie swietnie na goryczke.

ja bym dla na twoim miejscu 20 citry +20 g lubelskiego na 0 i 30 gram citry na hopstand ponizej 80 na 40 min i na lezak tez citre 30 g.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.