603przemek Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) Witam szanownych kolegów. Planuję popełnić moją trzecią warkę, będzie to (A)IPA o poniższej recepturze: Zasyp na 20l piwa: Słód Pale Ale Strzegom - 6kg Zacieranie: 60min - 66 stopni mashout - 78 stopni Chmielenie: 60' - Marynka 20g 40' - Tomahawk 30g 20' - Lubelski 20g 5' - Citra 50g 0' Equinox 50g (marynki i lubelskiego zostało mi z poprzedniej warki więc zdecydowałem, że dorzucę tutaj) Na zimno 50g Citry na jakieś 5 dni przed rozlewem Drożdże: US-05 suche Fermentacja w temp. 16-18 stopni (burzliwa ok. 10 dni + 10 dni cichej) Z brewness wychodzi 15.9 BLG i 67 IBU Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA, w stylu west coast. Możliwie mocno aromatyczna. Co myślicie o dorzuceniu w zasypie płatków ryżowych błyskawicznych? Widziałem coś takiego w Molly IPA od DrBrew. Czy to coś da? Z góry dziękuję za opinie. Edited November 25, 2015 by 603przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) mi z BS wychodzi 90 ibu Edited November 25, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 10 dni burzliwej to za malo, 16blg to sporo, daj piwku pofermentowac conajmniej z 14 dni, a jak potrzymasz kilka dni dluzej tez sie nic nie stanie. Pozniej 7 dni cichej z czego chmiel na zimno daj na ostatnie 4 max 5 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
603przemek Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 A co myślicie o dodaniu płatków ryżowych? Jest jakiś sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) nie chyba że chcesz rozjaśnić piwo Edited November 25, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 (edited) Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA nie chyba że chcesz rozjaśnić piwo raczej chce rozjaśnić piwo. Jak chcesz to dorzuć te płatki, raz w zasypie miałem płatki ryżowe i piwo wyszło mętne, nawet po dłuższym czasie się nie klarowało. Edited November 26, 2015 by DonBeer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 (edited) Wygląda schludnie. Znajomy 2 tygodnie temu warzył AIPA, zainspirowany Doktorami, dodał płatki ryżowe. Także narzekał na wysoką mętność brzeczki. Co do chmielenia, to bym na pełne gotowanie dał Tomahawka, na smak Marynkę, bo ma fajny, ziołowy. Lublina chyba nie ma sensu gotować tak długo, dałbym go później, jakoś pod koniec. 50/50 Citry i Equinoxa dałbym na 0 i poniżej 80C. Tak czy inaczej, jak zrobisz, będzie dobrze . Edited November 26, 2015 by santa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
603przemek Posted December 16, 2015 Author Share Posted December 16, 2015 Mała aktualizacja. Po sprawdzeniu zamrażarki okazało się że nie mam 100gr Citry, a jedynie 50gr. Wobec czego nie zostało by mi nic do chmielenia na zimno. W związku z tym domówiłem 100gr equinoxa. i teraz myślę jak tu ustawić chmielenie. Wyrzucę chyba lubelski, zrobię tak: 60' - tomahawk 30gr. 20' - marynka 20gr 0' - citra 50gr + equinox 50gr na zimno dam resztę equinoxa 50gr. Z płatków ryżowych rezygnuję. Co Wy na to? Jakieś inne koncepcje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 Dałbym 50g na hopstand po schłodzeniu brzeczki do ~75C i 100g na zimno. Ta marynka zbędna totalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 equinox 2014? jezeli tak to mi by bylo szkoda tego chmielu na aromat - po prostu nie pasuje mi ta lekka kukurydza. u mnie sprawdza sie swietnie na goryczke. ja bym dla na twoim miejscu 20 citry +20 g lubelskiego na 0 i 30 gram citry na hopstand ponizej 80 na 40 min i na lezak tez citre 30 g. Roknar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.