rasuh Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Witam! W niedzielę chcę uwarzyć po raz pierwszy Robust Portera. Zasyp (warka 40l): Słód Pale Ale (Bruntal) - 8,5 kg Słód Monachijski (Optima) - 3 kg Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg Słód barwiący (Strzegom) - 0,1 kg Jęczmień prażony (Strzegom) - 0,1 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,1 kg Zacieranie w garze 50l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5): na 30min w 64 stopniach na 50 min w 72 stopniach na 15 min w 76 stopniach Chmielenie (60min): 50g Magnum(12,5 %) na 60 min 40g Fuggles(4,9%) na 15 min Drożdże to gęstwa US-05 Celuję w jakieś 16 Plato, IBU około 35. Zależałoby mi na tym aby ten porter był kawowo-czekoladowy z w miarę sporą słodowością. Tak się zastanawiam czy nie dać więcej jakiś ciemnych słodów, a może mniej karmelowych? Czy te płatki jęczmienne pasują, czy lepiej z nich zrezygnować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Altrus Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Może trochę coś innego bo mój robust porter jest wędzony ale ja z ciemnych słodów dałem 0,5kg carafy I special na 23l i dało to dobry poziom czekoladowości, było bez jęczmienia palonego i kawowe nie jest, raczej ciemna czekolada. Nie za bardzo podchodzą mi czekoladowe słody ze Strzegomia ale może to tylko moje doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 (edited) Na oko widać, że IBU będzie większe niż 35. Zdecydowanie więcej karmelowych słodów. Fajnie spisuje się Special B. Zmniejsz o połowę chmiel w 15 min. Myślę, że sam słód czekoladowy wystarczy. Zasyp (warka 40l): Słód Pale Ale (Bruntal) - 9 kg Słód Monachijski (Optima) - 3 kg Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,6 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,4kg Słód Special B - 0.4 kg Wrzuć powyższy zasyp do BS i manewruj tak słodami karmelowymi i ciemnymi żeby barwa i smak się zgadzały. Porter nie może być zbytnio palony, to domena stout'ów W smaku powinny być wyraźnie wyczuwalne nuty chlebowe, ciastaeczkowe, suszonych owoców plus do tego przyjemna czekolada. Edited November 29, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasuh Posted November 29, 2015 Author Share Posted November 29, 2015 (edited) Dzięki za podpowiedzi, zmieniłem nieco recepturę, odpuściłem sobie płatki, zmniejszyłem trochę chmielenie, dodałem więcej karmelowych,niestety miałem tylko karmele strzegomia i optimy: Zasyp (warka 40l): Słód Pale Ale (Bruntal) - 8,5 kg Słód Monachijski (Optima) - 3 kg Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,5 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,35 kg Słód karmelowy 150 (Optima) - 0,3 kg Słód barwiący (Strzegom) - 0,1 kg Jęczmień prażony (Strzegom) - 0,1 kg Zacieranie w garze 50l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5): na 30min w 64 stopniach na 50 min w 72 stopniach na 15 min w 76 stopniach Chmielenie (60min): 50g Magnum(12,5 %) na 60 min 30g Fuggles(4,9%) na 15 min Drożdże to gęstwa US-05 Płatki odpuściłem bo się boję filtracji takiego dużego zasypu. Edited November 29, 2015 by rasuh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now