lesiux Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Witam, Chcę wykonać test fft na drożdzach piekarskich, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile ich dać na próbkę powiedzmy 200ml. Pomoże ktoś? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Chleb pieczesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Są drożdżepiwowarskie które odfermenowują głeboko inne znowu nie. Jak odfermentowują piekarnicze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Podobno płytko ale nie sprawdzałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 z początku robiłem kilka razy tak, że próbce dałem odfermentować przez kilka dni na drożdżach z brzeczki, po czym dodawałem (aby mieć pewność) drożdży piekarniczych. nigdy nie zeszło niżej. więc na pewno nie są bardziej żarłoczne niż US-05, S-04 itp. co wcale nie oznacza, że dofermentowują płycej. potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted December 2, 2015 Author Share Posted December 2, 2015 (edited) Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała. Edited December 2, 2015 by lesiux Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała. albo dajesz niepotrzebnie dużo brzeczki jeszcze nie zdarzyło mi się żebym miał rozbieżne wyniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 wlewałem tyle co zostaje po pomiarze blg spławikiem czyli ok 100ml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem Nie powinien. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze To znaczy że zbyt szybko sprawdzasz FFT (albo trzymaj w wyższej temperaturze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 po tygodniu to chyba nie za szybko? Testy były robione latem, a temperatury wiadomo jakie były w tym roku, więc raczej nie za nisko. Chyba, że tą próbkę dogrzewać trzeba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 A napowietrzałeś FFT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Potrząsając mocno w słoiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 (edited) To Ci powiem że dziwne Może rzeczywiście za mało drożdży dałeś ale ja ostatnio robiłem FFT na tym co zostało na ściankach kolby w której robiłem starter i dużo raczej tego nie było Edited December 3, 2015 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Się podepnę: krótko i na temat: FFT na US-05 (gęstwa II szarża) start 14* Blg koniec 4,5°Blg Coś strasznie słabo odfermentowane a fermentuje 4 doby w 21°C Ilość drożdży jedna stołowa łyżka do butelki 0,5 napowietrzone jak cholera. Ufać takiemu wynikowi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Czy ufać to nie wiem ale wynik pomiaru jest całkiem normalny biorąc pod uwagę moje doświadczenie z US-05. Teraz mi kończy fermentować AIPA zacierana mocno wytrawnie i zeszły do 3blg (z 15,5), wcześniej raczej okolice ~4-4,5 (z 15-17blg). sasq 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
von_Alex Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Sasq sprawdź sobie za kolejne 4 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Ufać takiemu wynikowi? Ufać. Raz, że wynik nie wydaje mi się podejrzany, dwa - opisany sposób przeprowadzenia testu wydaje się być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 No dobra daje draniowi czas do soboty (równo tydzień) i zobaczymy czy coś jeszcze zejdzie. Jak rozumiem to co mam w fermentorze będzie o 0* - 0,5* wyżej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Jak rozumiem to co mam w fermentorze będzie o 0* - 0,5* wyżej? Tak zazwyczaj jest, ale uwzględnij też różnice temperatur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Sie wie próbka dla spławika zawsze do 20* doprowadzona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now