Jump to content

FFT na drożdzach piekarskich


Recommended Posts

Witam,

 

Chcę wykonać test fft na drożdzach piekarskich, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile ich dać na próbkę powiedzmy 200ml.

 

Pomoże ktoś?

 

Z góry dziękuję.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży.

 

hmmm.... za wiki

Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. 

 

Link to comment
Share on other sites

z początku robiłem kilka razy tak, że próbce dałem odfermentować przez kilka dni na drożdżach z brzeczki, po czym dodawałem (aby mieć pewność) drożdży piekarniczych. nigdy nie zeszło niżej. więc na pewno nie są bardziej żarłoczne niż US-05, S-04 itp.

 

co wcale nie oznacza, że dofermentowują płycej.

potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem

Link to comment
Share on other sites

 

Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży.

 

hmmm.... za wiki

Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. 

 

 

 

dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień.

 

 

 

Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę.

 

Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała.

Edited by lesiux
Link to comment
Share on other sites

 

 

Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży.

 

hmmm.... za wiki

Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. 

 

 

 

dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień.

 

 

 

Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę.

 

Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała.

 

albo dajesz niepotrzebnie dużo brzeczki

jeszcze nie zdarzyło mi się żebym miał rozbieżne wyniki

Link to comment
Share on other sites

 

 

potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem

Nie powinien.

 

 

 

Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze

To znaczy że zbyt szybko sprawdzasz FFT (albo trzymaj w wyższej temperaturze).

Link to comment
Share on other sites

po tygodniu to chyba nie za szybko? Testy były robione latem, a temperatury wiadomo jakie były w tym roku, więc raczej nie za nisko. Chyba, że tą próbkę dogrzewać trzeba...

Link to comment
Share on other sites

To Ci powiem że dziwne ;)

 

Może rzeczywiście za mało drożdży dałeś ale ja ostatnio robiłem FFT na tym co zostało na ściankach kolby w której robiłem starter i dużo raczej tego nie było

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Się podepnę:

 

krótko i na temat:

FFT na US-05 (gęstwa II szarża)

start      14* Blg 

koniec   4,5°Blg

 

Coś strasznie słabo odfermentowane  a fermentuje 4 doby w 21°C

Ilość drożdży jedna stołowa łyżka do butelki 0,5   :D   napowietrzone jak cholera.

 

Ufać takiemu wynikowi?

Link to comment
Share on other sites

Czy ufać to nie wiem ale wynik pomiaru jest całkiem normalny biorąc pod uwagę moje doświadczenie z US-05. Teraz mi kończy fermentować AIPA zacierana mocno wytrawnie i zeszły do 3blg (z 15,5), wcześniej raczej okolice ~4-4,5 (z 15-17blg).

Link to comment
Share on other sites

No dobra daje draniowi czas do soboty (równo tydzień) i zobaczymy czy coś jeszcze zejdzie.

 

Jak rozumiem to co mam w fermentorze będzie o 0* - 0,5*   wyżej?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.