filippo2 Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 Mam pytanie, czy ktoś z Was chmielił na aromat piwo podczas butelkowania ? Tj herbatką chmielową ? Czy ktoś zna efekty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 też jestem ciekawy czy efekty z takiego chmielenia są zadowalające Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mojerto Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 Herbatka chmielowa (gorący napar wodny) da ci tylko goryczkę. A że w chmielu za aromat odpowiadają olejki eteryczne (chyba) to możesz spróbować wyekstrahować je przy pomocy jakiegoś alkoholu. Najprościej jednak będzie wypić to piwo (koncernowe też nie mają aromatu i ludzie jakoś to piją) i następną warkę lepiej nachmielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 Można zalać chmiel nie wrzątkiem lecz chłodną wodą. Zlać po pewnym czasie i wymieszać podczas butelkowania, kiedyś tak zrobiłem efekt był słaby, dużo gorszy od klasycznego chmielenia na cichej więc eksperymentu nie powtarzałem. Jak mawiał klasyk nie idź tą drogą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts