Skocz do zawartości

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.


Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się ze informacji jest tu aż nadto żeby samemu taki profil stworzyć. 

Takie info znajdziesz w książkach lub w Internecie. Szukaj, pod siebie.

 

Mogę Ci podać mój.

Początkowy profil wody pod NEIPA: 100 ppm wapnia, 150 ppm siarczanu, 150 ppm chlorku i jak najmniej sodu i magnezu (<10 ppm) (to co z RO).

 

W gotowym NEIPA można się spodziewać ok 30 – 50 ppm wapnia, 350 – 400 ppm siarczanu, 300 – 400 ppm chlorku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym np. profil kolegi @skybert minimalnie zredukował siarczany do 100ppm - albo dał 130ppm siarczanów i 200ppm chlorków, aby uzyskać proporcje 2:3. Siarczany podwyższają chmielowość, to prawda, ale również zwiększają uczucie goryczki oraz "szorstkość'/ wytrawność piwa. Dlatego ja do West Coasta daję przewagę siarczanów : chlorków 3:1, natomiast przy NEIPA 2:3 - tu chcemy mieć większą pełnię i odczucie w ustach. To w wodzie uzyskamy zwiększając ilość chlorków. Oczywiście tu też role grają płatki, ale tu chodzi o wodę aktualnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Piotrek83 napisał:

Postąpię jak pisze skybert i Suchejroo. Chlorek wapnia mam płynny 33% czyli przeliczyć i dać go razy 3?

Nie. Trzeba wartość podzielić przez 0,43, czyli jeśli masz dodać 6g chlorku wapnia to dodajesz 6/0,43=13,95g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.