Łukasz Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 (edited) Cześć, mam taką propozycję, żeby w tym wątku zająć się wszystkim, co jest związane z wodą, którą używamy do warzenia piwa. Chodzi mi o to, żeby zainteresowani zamieszczali tu np. prośby o pomoc w stworzeniu profilu wody do konkretnego stylu, prośby o pomoc w modyfikacji wody zastanej w kranie, modyfikacjach RO, poruszali tematykę filtrów RO itp. Każdy kto ma chęć pomocy i posiada wiedzę mógłby pomagać, a i wszystko można by znaleźć w 1 wątku - głównie mam na myśli konkretne profile. Może nawet warto by poprosić Tomka o zrobienie takiego poddziału i konkretne profile można by umieszczać w osobnych wątkach. Wtedy byłoby to bardziej czytelne. Post/wątek musiałby zawierać dokładne dane w postaci: 1. jeżeli ktoś chce zmodyfikować wodę zastaną z kranu musi zamieścić następujące dane: a) skład wody zawierający m.in. Ca (wapń), Na (sód), Mg (magnez), Cl (chlorki), SO4(siarczany), HCO3/CaCO3 (wodorowęglany/twardość węglanowa) oraz pH - najlepiej albo załącznik z wodociągów albo link do strony. b) jaki styl piwa chce uwarzyć oraz wyliczony kolor EBC/SRM c) ilość wody jaką chce użyć do zacierania oraz oddzielnie do wysładzania d) słody, które użyje w recepturze wraz z danymi ilościowymi oraz EBC danego słodu 2. jeżeli ktoś posiada RO (i nie czuje się w modyfikacjach dobrze) to musi zamieścić następujące dane: a) jaki styl piwa chce uwarzyć oraz wyliczony kolor EBC/SRM b) ilość wody jaką chce użyć do zacierania oraz oddzielnie do wysładzania c) słody, które użyje w recepturze wraz z danymi ilościowymi oraz EBC danego słodu To dane, które są potrzebne do tego żeby zrobić konkretny profil pod konkretne piwo. Co myślicie o takim pomyśle. Pozdrawiam Łukasz Edited November 22, 2014 by lukaszr Kamil 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Może i dobry pomysł. Jak ktoś na pw mi napisze też chętnie służę pomocą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 Chyba mimo wszystko lepiej wszystko pisać w takim wątku niż na PW, bo wtedy inni mogliby skorzystać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 (edited) bardzo dobry pomysł, właśnie zaczynam zabawę z wodą choć mam tylko siarczan wapnia i prosty domowy filtr wody. Wodę mam następującą: http://www.pwik.kutn...ium/jakosc-wody W weekend lub za tydzień (jeśli wyniknie potrzeba posiadania innych soli) będę warzył American Stouta ok. 15 blg. Na podstawie danych mam wodę pewnie dobrą do piw ciemnych, sporo węglanów, ale nie wiem w którą stronę pójść jeśli będę porządnie chmielił ameryką? Modyfikować czy nie? EDIT: filtr wody - coś takiego: http://www.electro.pl/Filtr_ELECTROLUX_EWFSJ4-s726458.html?gclid=CjwKEAjwsdafBRC2rYuDuYXk2TESJACsUN_ujVmXH0c8FAKKQqovA3b-LFeBv4AGdEN90QG2RYgFHBoCdOPw_wcB woda z SUW Graniczna Edited August 21, 2014 by joker0skater Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 1. masz 2 "dostawców" - który Twój ? 2. nie ma tu nic poza twardością, Cl i SO4 i to jeszcze tylko zakresy, a nie wartości - brakuje pozostałych 3. co to za "prosty domowy filtr wody" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Nie znasz zawartości węglanów, masz tylko twardość Które to Twoje ujęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Hehe, my w Wołominie mamy 3 ujęcia, 2 główne i jedno rezerwowe. I nikt nie wie skąd ma wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 W weekend lub za tydzień (jeśli wyniknie potrzeba posiadania innych soli) będę warzył American Stouta ok. 15 blg. Na podstawie danych mam wodę pewnie dobrą do piw ciemnych, sporo węglanów, ale nie wiem w którą stronę pójść jeśli będę porządnie chmielił ameryką? Modyfikować czy nie? Do American Stouta zostawił bym jak jest, przewaga siarczanów nad chlorkami, pewnie wodorowęglanów też jest sporo. Na przyszłość, to gips przy takiej wodzie raczej niepotrzebny, zakupiłbym chlorek wapnia, pasowało by określić wodorowęglany (lub twardość przemijającą jakimś testem), żeby coś bardziej się bawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Po co wymyślać coś, co zostało już wymyślone? http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 Po co wymyślać coś, co zostało już wymyślone? http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ W jakim sensie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Jak to w jakim sensie? Pod podanym linkiem możesz wszystko obliczyć, co jest potrzebne, a nawet więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Według mnie wątek bardzo przydatny. Po pierwsze w danych podanych przez wodociągi nie zawsze wszystko jest podane, czasami niektóre wartości trzeba obliczyć i potrzeba czyjejś pomocy. Po drugie nie każdy wie jak dokładnie z tego typu kalkulatorów korzystać. A po trzecie chyba nie ma na forum jeszcze wątku jak stworzyć profil wody od podstaw (np. na podstawie wody z filtra RO). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szinek Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 A jest gdzieś lista z zalecanymi profilami dla różnych stylów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Ja też bym się chętnie dowiedział czegoś o swojej wodzie. Tak ogólnie, co mogę warzyć bez modyfikacji, itp. http://www.mpwik.krakow.pl/upload/Subpages/komunikat%2031_VII_2014+WHO.pdf ZUW Raba Najczęściej warzę mocno chmielone style. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 (edited) Jak to w jakim sensie? Pod podanym linkiem możesz wszystko obliczyć, co jest potrzebne, a nawet więcej. To chciałem usłyszeć. Dla Twojej wiedzy: wątek nie jest informacyjny, ponieważ pod tym linkiem rzeczywiście wszystko można wyliczyć - ten wątek jest po to żeby pomóc ludziom, którzy nie są w tym biegli albo są wręcz początkujący. Poza tym jeżeli z biegiem czasu będą pojawiać się różne tematy to zrobi się ładny zbiór z profilami wody pod dane style i łatwiej będzie dostępne. A jest gdzieś lista z zalecanymi profilami dla różnych stylów? Generalnie profil tworzy się od podstaw, ale dzięki parametrom wody możesz wpływać na sam efekt końcowy piwa. Są po prostu pewne zasady i zakresy, których trzeba się trzymać. Edited August 21, 2014 by lukaszr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 A jest gdzieś lista z zalecanymi profilami dla różnych stylów? W tym programie http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ w zakładce "Water Target Selection" możesz wybrać profil występujący w danym mieście (np. Burton on Trent, Pilzno) typowy dla piw w danym stylu. Szinek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Ja też bym się chętnie dowiedział czegoś o swojej wodzie. To jest problem raportu krakowskiego, że nie ma siarczanów i wodorowęglanów (zasadowości) a bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Skoro powstał taki wątek to proszę o pomoc doświadczonych piwowarów, którzy już się bawili w modyfikację wody pod konkretny profil. Proszę o prześledzenie i sprawdzenie toku obliczeń dla następujących założeń: Dane wody która będzie modyfikowana: - pH – 7,7 - wapń Ca – 76 ppm - magnez Mg – 19 ppm - chlorki Cl – 7 ppm - siarczany SO4 – 80 ppm - dwuwęglany HCO3 – 240 ppm. Cel: zmodyfikować wodę pod dość mocno chmieloną American Pale Ale, tak aby goryczka była wyraźna lecz krótka, przyjemna i niezalegająca. Nie będę korzystać z gotowych profilów wody (np. Burton on Trent), postaram się taki profil stworzyć samemu. Wstępne założenia profilu wody: - Ca – ok 100 ppm (zalecany poziom 50 ~ 150), - Mg – niech zostanie jak jest (zalecany poziom 0 ~ 50 ppm) - Na – również bez celowych zmian - SO4 i Cl – zwiększyć zawartość siarczanów do ok. 200 ~ 250 ppm i zachować stosunek mniej więcej 4:1 lub 5:1 czyli SO4 ma być 4/5 razy więcej jak Cl - alkaliczność rezydualna – jako, że piwo ma być dość jasne to alkaliczność rezydualna w granicach -20 do 0 - HCO3 – tak aby uzyskać założoną alkaliczność rezydualną (względnie jak najniższa zawartość HCO3) Korzystam z kalkulatora http://www.brewersfr...ter-calculator/ . 1. Wprowadzam ilość wody użytej do zacierania i wysładzania (zakładka Water Volumes), dane mojej wody, która będzie modyfikowana (Source Water) oraz docelowy profil wody, który ma zostać osiągnięty po modyfikacji (Water Target Selection). 2. W zakładce "Salt Additions" kombinuję dodatkiem soli w taki sposób aby uzyskać założony profil. Wszystkie sole, które tutaj wpisałem dodaję przed gotowaniem, które ma na celu zmiękczyć moją wodą (pozbyć się twardości przemijającej - jonów HCO3). Dodatkowo dodaję 5 g kredy aby pomogła w wytrącaniu osadu podczas gotowania. 3. W zakładce "Boiling and Lime Softening" zaznaczam Boil Water i Decant Water, tzn. że wodę razem z wyżej wymienionymi dodatkami przegotuję a następnie zdekantuję znad powstałego osadu. 4. W zakładce "Acid Additions", na razie nic nie dodaję (bo widzę, że w zakładce "Mash Report" pH mieści się w przedziale 5,4 ~ 5,8) 5. Uzyskałem skład wody przez zacieraniem. 6. Do wody do wysładzania dodaję odpowiednią ilość kredy, tak aby odpowiednio podwyższyć alkaliczność rezydualną do pożądanego poziomu. 7. Wpisuję ilości i kolory słodów. W zakładce "Sparge Water Acidification" dostaję informację ile kwasku fosforowego należy dodać do wody do wysładzania aby uzyskać w niej określony poziom pH. 8. Uzyskuję końcowe dane dotyczące pH przy zacieraniu oraz zmodyfikowanego składu wody użytej podczas warzenia. Tomassino 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 (edited) Kamil, po prostu zalinkuj, a najlepiej zaloguj się na Brewers Friends wtedy każdy może modyfikować twój profil i Ci go przesłać linkiem, np; http://www.brewersfr...tor/?id=FLB7CXB – zwiększyć zawartość siarczanów do ok. 200 ~ 250 ppm i zachować stosunek mniej więcej 4:1 lub 5:1 czyli SO4 ma być 4/5 razy więcej jak Cl Nie rób tego, błagam. Wpisz swój profil wody w BF i daj line, bo jak nie to ja z to za Ciebie zrobię Edited August 22, 2014 by Mariusz_CH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Użytkownik Kamil dnia 22 sierpień 2014 - 23:41 napisał – zwiększyć zawartość siarczanów do ok. 200 ~ 250 ppm i zachować stosunek mniej więcej 4:1 lub 5:1 czyli SO4 ma być 4/5 razy więcej jak Cl Nie rób tego, błagam. Możesz rozwinąć? Gdzieś na wiki czytałem, że aby podkreślić goryczkę to musi być wyraźna przewaga siarczanów. Tutaj link: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=8DQG6TK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 (edited) No i tu właśnie zaczyna się to co mówiłem Łukaszowi... Tak, podkreślisz je, ale czasem z takim skutkiem, że piwo będzie złe, bardzo złe. IPA's AIPA's powinny być tak naprawdę słodowe, z mocną, bardzo mocną kontrą chmielową. Najlepsze rezultaty uzyskuję robiąc profil wody "Malty" albo "Very Malty" i wtedy dopiero mogę zaszaleć z chmielami To wymaga trochę doświadczenia. Goryczka wychodzi mocna, ale i zbalansowana. Edited August 23, 2014 by Mariusz_CH Tomassino 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 tak aby goryczka była wyraźna lecz krótka, przyjemna i niezalegająca. A jaki chmiel na goryczkę? Przecie to ważna rzecz jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Na goryczkę myślałem Iunga (podobno właśnie nie zalega), na aromat amarillo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Na goryczkę myślałem Iunga Idealnie jak dla mnie krótka fajna goryczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 Tak, podkreślisz je, ale czasem z takim skutkiem, że piwo będzie złe, bardzo złe. IPA's AIPA's powinny być tak naprawdę słodowe, z mocną, bardzo mocną kontrą chmielową. Najlepsze rezultaty uzyskuję robiąc profil wody "Malty" albo "Very Malty" i wtedy dopiero mogę zaszaleć z chmielami To wymaga trochę doświadczenia. Goryczka wychodzi mocna, ale i zbalansowana. W takim razie proszę o jakiś sprawdzony profil wody, lub o wskazówki z którymi jonami w jakie ppm celować i jaką alkaliczność rezydualną starać się uzyskać. Tak jak mówię, na razie chciałbym się skupić na goryczce, bo w ostatnich piwach byłem z niej niezadowolony. P.S. Nie zamierzam robić IPA, tylko APA (z dość mocnym chmieleniem). Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.