Jump to content

Milicki Browar Rynkowy


Recommended Posts

Swoje perypetie z warzeniem będę publikować także na piwoorgu. Z wcześniejszymi moimi warzeniami można się zapoznać tu

 

Starter na drożdżach Munich Lager nastawiony. Na początek kilka warek Pilsa.

Link to comment
Share on other sites

Czas zacząć. :)

 

warka nr LXV, dnia 08.01.2010, Pils

 

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Link to comment
Share on other sites

O poranku to ja śpię. Warzę popołudniu lub wieczorem, ale ten zapach też lubię.

No ja też. To taka trawestacja z filmu "Czas Apokalipsy" a już nie chciałem zmieniać na wieczór, bo by nie brzmiało :)

 

Właśnie się chłodzi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. :(

U mnie 3' date='7°C i powoli sobie bulka :D[/quote']

Nic nie masz litości dla tych drożdżaków ;) jak Cię Animalsi dojdą to będziesz biedny ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr LXVI, dnia 06.02.10, Pils

 

Powtórka receptury.

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr LXVII, dnia 20.02.10, Pils

 

Powtórka receptury.

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka LXVI zabutelkowana.

 

 

Bardzo smaczne piwo, goryczka z początku nie wyczuwalna, z czasem uderza goryczką. Można by juz pić to piwo. Nalałem kufel z fermentora, piana drobna, obfita, oblepia szkło. Bedzie fajny Pilsik.

Link to comment
Share on other sites

Warka nr LXVIII, dnia 09.03.10, Pils

 

 

 

-słód pilzneński - 4kg

-słód monachijski typ II - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 15min

72°C - 45 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka szyszka- 50g

Tettnanger - 30g

Edited by jacer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4,2kg

-słód monachijski typ II - 0,25kg

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

Link to comment
Share on other sites

Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4,2kg

-słód monachijski typ II - 0,25kg

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

Chmielenie? drożdże? :D

Link to comment
Share on other sites

No już nie napisałem. Resztka Perle, jakieś 20g i garść East Kent Golding, szyszka.

 

Drożdże te same. Munich Lager. Mam zamiar zrobić na nich trzy warki. No chyba, że upały przyjdą.

Link to comment
Share on other sites

Warka nr LXX, dnia 27.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4kg

 

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie: Marynka szyszka - 30g

 

dziś Helles na samym pilzneńskim.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.