Jump to content

Mętne wysłodziny po ABW


Recommended Posts

Siemka. Taka sytuacja. ugotowałem American Barleywine no i co by nie marnować towaru, z wysłodzin do gara zlałem cienkie APA. Wszystko idzie dobrze poza tym że BW wyszło super klarowne a APA zupełnie przeciwnie. To samo zacieranie, ta sama filtracja, różnica jest tylko w chmieleniu i długości gotowania. Macie może pomysł dlaczego tak a nie inaczej? 

Link to comment
Share on other sites

Tydzień po zabutelkowaniu jest mętne. generalnie po fermentacji już było. 9 dni burzliwa i 10 cicha. temperatury fermentacji w obydwu przypadkach to 16 stopni. drożdże poszły s-04 z tym że do APA poszły świeże a do BW gęstwa po FES-ie. blg to 22,5 i 11. BW zeszło do 7 blg, APA do 2,5.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.