Skocz do zawartości

Ilość żyta prażonego względem całkowitej zawartość żyta


santa

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko do osób, które używały już żyta prażonego (zanim sam się o tym przekonam ;)). Czy ono oddaje jakiś żytni charakter do piwa, czy tylko kolor? Przygotowuję dwie wariacje receptury, w celach porównawczych.

 

Receptura 1:

20% słód żytni

5% karmelowy

5% jęczmień prażony

 

Receptura 2:

10% słód żytni

5% karmelowy żytni

5% żyto prażone

 

I tu mam zagwostkę, czy dla opcji nr 2 całkowitą zawartość żyta liczyć z żytem prażonym, czy bez niego. Chciałbym mieć możliwie identyczne warunki do porównania.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żyta prażonego używałem, ale do RISa, zamiast jęczmienia, ale póki co dominuje głównie drewno w moim RISie, więc nie wiem, ale robiłem ostatnio 2 piwa z użyciem żytniego słodu chlebowego, jeden z Łotwy, drugi z Litwy. Słód ma taki smak i zapach razowego chleba litewskiego i z wiadra zapachy są podobne, inne niż z tradycyjnego żyta. To słód moim zdaniem ciemniejszy niż karmelowy, ale jeszcze nie prażony. I charakter do żyta napewno oddaje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, zrobię porównanie i sam ocenię. Palonego zboża nie wezmę pod uwagę.

 

Receptura 1:

20% słód żytni

5% karmelowy

5% jęczmień prażony

 

Receptura 2:

15% słód żytni

5% karmelowy żytni

5% żyto prażone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.