santa Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 (edited) Pytanko do osób, które używały już żyta prażonego (zanim sam się o tym przekonam ). Czy ono oddaje jakiś żytni charakter do piwa, czy tylko kolor? Przygotowuję dwie wariacje receptury, w celach porównawczych. Receptura 1: 20% słód żytni 5% karmelowy 5% jęczmień prażony Receptura 2: 10% słód żytni 5% karmelowy żytni 5% żyto prażone I tu mam zagwostkę, czy dla opcji nr 2 całkowitą zawartość żyta liczyć z żytem prażonym, czy bez niego. Chciałbym mieć możliwie identyczne warunki do porównania. Edited December 7, 2015 by santa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olo Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Żyta prażonego używałem, ale do RISa, zamiast jęczmienia, ale póki co dominuje głównie drewno w moim RISie, więc nie wiem, ale robiłem ostatnio 2 piwa z użyciem żytniego słodu chlebowego, jeden z Łotwy, drugi z Litwy. Słód ma taki smak i zapach razowego chleba litewskiego i z wiadra zapachy są podobne, inne niż z tradycyjnego żyta. To słód moim zdaniem ciemniejszy niż karmelowy, ale jeszcze nie prażony. I charakter do żyta napewno oddaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted December 11, 2015 Author Share Posted December 11, 2015 Ok, zrobię porównanie i sam ocenię. Palonego zboża nie wezmę pod uwagę. Receptura 1: 20% słód żytni 5% karmelowy 5% jęczmień prażony Receptura 2: 15% słód żytni 5% karmelowy żytni 5% żyto prażone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Żyto to żyto. Bierz pod uwagę całość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts