Jump to content

American Pale Ale po raz pierwszy

Ozzyx

Recommended Posts

Witam !

Przygodę z piwowarstwem zacząłem dosyć niedawno i mam za sobą dopiero 2 warki i obie z gotowych zestawów. Chciałbym zrobić swoje pierwsze piwo nie z zestawu i postanowiłem że będzie to American Pale Ale. Dobrałem słody i chmiele ale mój problem polega na tym że nie mam praktycznie żadnego doświadczenia i nie wiem czy proporcje są dobre oraz czy słody będą dobrze pasować do tego typu piwa. Proszę więc o opinię co do proporcji oraz o poradę kogoś o nieco większym doświadczeniu w warzeniu piwa tego typu - jak najlepiej chmielić to piwo aby miało intensywny aromat i wyczuwalną ale dosyć zbilansowaną goryczkę  :)

a składniki mają się następująco :

Słody:
- Pale Ale - 3 kg
- Monachijski - 1 kg
- Goldpils - 0,5 kg

Chmiele które posiadam :

- Summit - 50 g
- Equinox - 50 g

- Azacca - 50 g

- Ahtanum - 50 g

Planowałem dodać na początku ok 30g summit na goryczkę następnie po 30 min gotowania dodać po 15g Equinox, Azacca i Ahtanum , następnie po 40 min po 10g wszystkich chmieli po 50 min po 10g Equinox, Azacca i Ahtanum i po 60 min po 5 Equinox, Azacca i Ahtanum . Pozostały chmiel planowałem użyć do chmielenia na zimno. 

Co o tym myślicie ? Czy jest sens dawać tyle chmielu czy to raczej będzie za dużo i chmiel się zmarnuje ? Jak myślicie około ile IBU finalnie może mieć to piwo ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Jeżeli moje obliczenia są prawidłowe to będzie gorzko... bardzo gorzko... choć niektórzy uważają że nie da się przechmielić apy ;)

Jak myślicie około ile IBU finalnie może mieć to piwo ?

Może Cię zaskoczy to co zaraz napiszę, ale tego się nie 'wymyśla'. :) To nie jest tak, że patrzymy na schemat chmielenia, myślimy, myślimy i nagle tabum, 54. Są od tego kalkulatory: arkusze Excela, programy piwowarskie, nawet strony www do tworzenia receptur. Od tego powinieneś zacząć: wybrać sobie jakiś arkusz, soft lub stronę, wklepać recepturę i zobaczyć jakie dostajesz parametry piwa.

Witam,

Jakbyś chciał otrzymać 20 litrów o ekstrakcie 14 blg i przy wydajności 65-66 % , zakładając, że: 

summit - 15,8 AK

equinox - 13,9 AK

azacca - 14 AK

athanum - 3,4 AK

Przy chmieleniu wg

Planowałem dodać na początku ok 30g summit na goryczkę następnie po 30 min gotowania dodać po 15g Equinox, Azacca i Ahtanum , następnie po 40 min po 10g wszystkich chmieli po 50 min po 10g Equinox, Azacca i Ahtanum i po 60 min po 5 Equinox, Azacca i Ahtanum

wychodzi około 94 IBU.

To dość dużo. Osobiście dałbym dużo mniej na goryczkę, a więcej na chmielenie na zimno lub większą część chmielu na "0" minut. 

Jak chcesz na aromat to chmiel na cichej. 

Możesz sobie przeliczyć w http://brew.church/pl/calculator/ibu