Jump to content

Polskie Pale Ale, pomoc w recepturze.


karollom

Recommended Posts

Witam, dziś postanowiłem zrobić Polskie Pale ale, kupiłem więc z poradą kolegi ze sklepu piwowarskiego takie słody jak:

 

Pale Ale 4kg

żytni 0.6kg

karmel czerwony 0.4kg

 

planuje zacierac 67-68 stopni i wygrzew w 78.

 

Chce okolo 12.5-13max BLG

 

chmiele:

Marynka -  30-40g (raczej 30) 60 min gotowania - granulat

Sebilla 20g na ostatnie 10 min gotowania - szyszki

Dziki chmiel z ogródka 20g - ostatnie 10 min gotowania (sprawdzony bardzo aromatyczny, piwo na nim bardzo ok, nie wiem ile AK)

 

Na zimno po 20 g sebilli i dzikiego w szyszkach

 

Chche uzyskać okolo 40-45 IBU

 

Co wy na to? Będzie dobrze? jakiekolwiek uwagi co do zasypu, chmielenia czy zacierania milewidziane:)

Link to comment
Share on other sites

sprawdzony, lubelski też był użyty w poprzednich warkach "na luźno" ten dziki do takiej np. sybilli pachnie 2-3x mocniej i bardziej trawiasto z lekką nutą iglaka, bardzo orzyjemnie i intensywnie.

Nie jest za mało troche chmieli? może inne rozwiązanie dawkowania?

 

 

sorry za błąd sYbilli oczywisice

 

Dziękuję za odpowiedź :)

Edited by karollom
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.