karollom Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Witam, dziś postanowiłem zrobić Polskie Pale ale, kupiłem więc z poradą kolegi ze sklepu piwowarskiego takie słody jak: Pale Ale 4kg żytni 0.6kg karmel czerwony 0.4kg planuje zacierac 67-68 stopni i wygrzew w 78. Chce okolo 12.5-13max BLG chmiele: Marynka - 30-40g (raczej 30) 60 min gotowania - granulat Sebilla 20g na ostatnie 10 min gotowania - szyszki Dziki chmiel z ogródka 20g - ostatnie 10 min gotowania (sprawdzony bardzo aromatyczny, piwo na nim bardzo ok, nie wiem ile AK) Na zimno po 20 g sebilli i dzikiego w szyszkach Chche uzyskać okolo 40-45 IBU Co wy na to? Będzie dobrze? jakiekolwiek uwagi co do zasypu, chmielenia czy zacierania milewidziane:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Sybilla Słody spoko, zacieranie wedle uznania, skoro jesteś pewien tego dzikiego chmielu, to w sumie nic tylko warzyć, ja bym jednak zastąpił go choćby lubelskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 (edited) sprawdzony, lubelski też był użyty w poprzednich warkach "na luźno" ten dziki do takiej np. sybilli pachnie 2-3x mocniej i bardziej trawiasto z lekką nutą iglaka, bardzo orzyjemnie i intensywnie. Nie jest za mało troche chmieli? może inne rozwiązanie dawkowania? sorry za błąd sYbilli oczywisice Dziękuję za odpowiedź Edited December 9, 2015 by karollom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.