Guest_1 Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Następny temat. Ostatnio tydzień po tygodniu warzyłem piwo. Pierwsze (drożdże US-05) wyszło sort prima a drugie, pszeniczne na drożdżach wb-06, (plus 250g palonego) kwaskowe. Założę się że za dwa tygodnie będzie ocet. Szlag mnie trafia bo to już trzecia warka która jest kwaśna w smaku. Uważam na dezynfekcję prawie wszystko traktuje pirosiarczanem i wrzątkiem. Jak przygotowuje wiadro na burzliwą czy cicha myje najpierw płynem do naczyń, potem piro i na końcu wrzątek. Kraniki gotuje. do piwa podczas fermentacji zaglądam...prawie nie zaglądam. Jeżeli kwaskowatość nie będzie się pogłębiać to znaczy że to wina palonego słodu. temp. fermentacji max 18C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mojerto Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Uważam na dezynfekcję prawie wszystko traktuje pirosiarczanem i wrzątkiem. Wrzątek to bardzo kiepski środek dezynfekcyjny, a pirosiarczyn zresztą też. Działa on na zasadzie wydzielania dwutlenku siarki (gazu), który musi kilka minut penetrować dane środowisko aby wybić bakterie i inne mikroby. W zamian polecam nadwęglan sodu (Oxi) który przy kontakcie z wodą przechodzi w wodę utlenioną, czyli działa na zasadzie aktywnego tlenu - szybko i skutecznie. A poza tym to kwaskowatość może pochodzić od składników palonych i zazwyczaj zmniejsza się ciut z wraz z dojrzałością piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klemensior Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Piwa pszeniczne są bardziej kwaskowe. Słód palony, np. w stoutach też może powodować odczucie kwaśności. Kwestia na jakim jest to poziomie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 Piwa pszeniczne są bardziej kwaskowe. Słód palony, np. w stoutach też może powodować odczucie kwaśności. Kwestia na jakim jest to poziomie. Od razu po cichej to zauważyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Słód palony, WB-06 bardzo głęboko odfermentowują co też może przyczyniać się do odczucia kwaśności. Ciężko coś powiedzieć nie próbując tego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Wrzątek to właściwie żaden środek dezynfekcyjny, bo po dotknięciu powierzchni o mniejszej temperaturze już nie jest wrzątkiem Kraników lepiej nie gotować, bo to paradoksalnie może je rozszczelnić i przez to powodować infekcje. Lepiej korzystać z chemii. Jak dezynfekujesz wężyki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 Wrzątek to właściwie żaden środek dezynfekcyjny, bo po dotknięciu powierzchni o mniejszej temperaturze już nie jest wrzątkiem Kraników lepiej nie gotować, bo to paradoksalnie może je rozszczelnić i przez to powodować infekcje. Lepiej korzystać z chemii. Jak dezynfekujesz wężyki? wrzątkiem...znaczy gotuje tak z 5 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Wrzątek to właściwie żaden środek dezynfekcyjny, bo po dotknięciu powierzchni o mniejszej temperaturze już nie jest wrzątkiem Kraników lepiej nie gotować, bo to paradoksalnie może je rozszczelnić i przez to powodować infekcje. Lepiej korzystać z chemii. Jak dezynfekujesz wężyki? wrzątkiem...znaczy gotuje tak z 5 min 5 minut to trochę mało, zwykle gotowanie dla dezynfekcji to jakieś 15 minut - zakładając, że masz wężyki silikonowe, bo im najmniej to szkodzi. Ale lepiej najpierw przepłukać jakimś roztworem dezynfekującym - np. oxi, podłączając do kranika i spuszczając go z fermentora, a potem zagotować. No i oczywiście dobrze przepłukać po użyciu, to bardzo zmniejszy potencjalne źródło każdego zakażenia. Wężyki są często tymi zdradliwymi elementami, które trudno dobrze w środku doczyścić i mogą powodować infekcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 (edited) Jeżeli to infekcja, nie ma co przeżywać tylko zmienić środki do odkażania: Link Polecam poczytać artykuł z linku powyżej, wrzątek nie odkazi Ci sprzętu. Ja bym powiedział, że piwo może i wyszło normalnie bo pszenice są kwaśniejsze i po prostu nie przyzwyczajony jesteś do tego smaku. Pomimo tego i tak by w przyszłości uniknąć infekcji warto się zapoznać z chemią Edited December 10, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now