PiotrekU Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 (edited) 3 tygodnie temu uwarzyłem ale 17BLG - Strzegom pilzneński - 5kg- Strzegom karmelowy 150 - 0,5kg- Weyermann Caramunich II- 0,20kg- Pszeniczny - 0,5kg, - cukier kandyzowany brązowy -500g - us05 piwo poszło już do butelek ale zostawiłem sobie 10 litrów, chciałbym je jakoś doprawić przyprawami żeby wyszło coś na wzór piernikowego ale rozważam dodanie pieprz czarny, goździki, imbir, ziele angielskie, cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa. suszone sliwki Przyprawy wrzucić na zimno czy w formie herbatki? Edited December 11, 2015 by PiotrekU Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 Wydaje mi się, że przyprawy od samego maczania w zimnym piwie nie dadzą zbyt wiele smaku. Już lepsze będzie pewnie macerowanie w spirytusie lub owa herbatka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurand Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 Najlepiej sprawdzi się macerat. Do wódki, rumu albo whisky dodaj przyprawy jakie lubisz nie przesadzaj z gozdzikami max 10 szt. Fajne efekty dawała skórka pomarańczy (zest). Po kilku dniach dodajesz do piwa i rozlewasz. Na 10 litrów piwa wystarczy 100ml maceratu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now