Jump to content

Przyprawy do świątecznego.


Recommended Posts

3 tygodnie temu uwarzyłem ale 17BLG

- Strzegom pilzneński - 5kg
- Strzegom karmelowy 150 - 0,5kg
- Weyermann Caramunich II- 0,20kg
- Pszeniczny -  0,5kg,

- cukier kandyzowany brązowy -500g

- us05

 

piwo poszło już do butelek ale zostawiłem sobie 10 litrów, chciałbym je jakoś doprawić przyprawami żeby wyszło coś na wzór piernikowego ale

 

rozważam dodanie 

pieprz czarny,

goździki,

imbir,

ziele angielskie,

cynamon,

kolendra,

gałka muszkatołowa.

suszone sliwki

 

Przyprawy wrzucić na zimno czy w formie herbatki?

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że przyprawy od samego maczania w zimnym piwie nie dadzą zbyt wiele smaku. Już lepsze będzie pewnie macerowanie w spirytusie lub owa herbatka.

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej sprawdzi się macerat. Do wódki, rumu albo whisky dodaj przyprawy jakie lubisz nie przesadzaj z gozdzikami max 10 szt. Fajne efekty dawała skórka pomarańczy (zest). Po kilku dniach dodajesz do piwa i rozlewasz. Na 10 litrów piwa wystarczy 100ml maceratu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.