Kuczmen Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Witam. Niedawno kupiłem chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki. Średnica zewnętrzna rurki to 10mm. Dokupiłem odpowiedni wężyk - o średnicy wewnętrznej 10mm. Przy pierwszym chłodzeniu brzeczki rozgrzałem wężyk w ciepłej wodzie i naciągnąłem na chłodnicę "na wcisk". Przecieków nie było. Zdaje sobie sprawę, że wężyk minimalnie się rozciągnął i przy kolejnym warzeniu może już nie być szczelności. I tu rodzi się pytanie - jak i jakie szybkozłączki zamontować do chłodnicy, aby móc bezproblemowo i szybko podłączał wężyk? Myślę, że jasno opisałem problem. W razie niejasności proszę pytać - postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Czekam na pomoc z Waszej strony. Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 to nierdzewka gładka czy karbowana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczmen Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 to nierdzewka gładka czy karbowana? Gładka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 najprościej to kupić zaciski ślimakowe i zaciągnij dobrze, tylko wtedy węże będą na stałe przymocowane. ewentualnie szukać takich złaczek jak na zdjęciach w tym wątku www.piwo.org/topic/16864-jak-podlaczyc-chlodnice-do-kranu/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukaszp107 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Myślę że najprościej będzie uciąć 10cm wężyka i zamocować na rurce opaską zaciskową. Potem na tym wężyku zamocuj szybkozłącze i po robocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczmen Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 Myślę że najprościej będzie uciąć 10cm wężyka i zamocować na rurce opaską zaciskową. Potem na tym wężyku zamocuj szybkozłącze i po robocie. Czemu ja na to nie wpadłem? Nie wiem. rzeczywiście to będzie chyba najprostsze rozwiązanie. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts