maciek1221 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Siema, już jakiś czas temu miałem plany rozwijać warzelnię ale coś tam coś tam i nic z tego nie wyszło poza dodatkowymi zbiornikami na fermentację i większą ilością warek jednego dnia. Niestety mój garnek emaliowany 30 litrów zaczął rdzewieć po obwodzie dna, a dno jest spawane, więc niebawem właśnie to dno odpadnie ;D. Dlatego muszę zmienić garnek.. Zdecydowałem się wstępnie na garnek z allegro od razu z kranem, ten konkretnie: http://allegro.pl/garnek-wysoki-70-l-z-kranem-garnki-z-kranikiem-i5845692059.html Co sądzicie o tym garnku jak i zamontowanym kraniku? Warto zainwestować tyle pieniędzy? W styczniu muszę warzyć na wesele brata, więc raczej czas gra istotną rolę. Pisałem do sprzedawcy, ale odpowiedź nie jest zbyt jasna - co oni dokładnie robią z garnkiem? Coś wspawują, czy tylko wkręcają? Tak czy siak, to używam filtratora w środku, więc czy trzeba sobie coś zażyczyć, czy montowany przez nich zestaw umożliwia od razu nakręcenie filtratora? Drugą sprawą jest termometr i jego sonda. Ponieważ zamierzam niebawem zrobić mieszadło z silnika wycieraczek, to też zastanawiam się nad wykonaniem wbudowanej sondy temperatury. Za dodatkowy otwór z mufą u tego sprzedającego - 30 zł. Czy warto wtedy zainwestować w taki czujnik http://allegro.pl/sonda-czujnik-gwint-ds18b20-bimber-termostaty-i5848584249.html?Obecnie używam czujki ds18b20 w rurce termokurczliwej i zmiany temperatury są wskazywane szybko, a jak jest w przyppadku takiego czujnika? Na razie chyba tyle, głównie zależy mi na odpowiedzi co do tego garnka, bo to jego muszę zamówić, a nie wiem czy to dobra inwestycja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Kupywałem od tego sprzedawcy swojego garnki 100l ale zawory sam robiłem, na zdjęciach poniżej widać, że mufa jest z mosiądzu, trochę nie bardzo jak dla mnie do piwa. Skoro gromadzisz sprzęt na takie warki, to wychodzę z założenia, że chcesz mieć już go na lata, więc ja osobiście kupiłbym cały garnek i sam zorganizował zawory. Kilku kolegów na forum spawało ten garnek, ja na tyle odważny nie byłem i mam zamontowane zawory na śrubunek z uszczelkami. Co do samych garnków, to są ok, 3 sezon na nich jadę i nic się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 (edited) Sam wierciłeś otwory? Powiem tak - sprzęt potrzebny mam, wiertarki, tokarkę, wiertła kobaltowe itd, ale trochę boję się wiercić w nowym garnku za 350zł. Trzeba wywiercić otwory, i co dalej? Mufa, redukcja,śrubunek? Pytanie poboczne, mieszadło tego typu: http://bromaniack.blog.pl/2013/10/05/sprzet-warzelniczy-by-bromaniack/da radę z garnkiem 70 litrów? Mam zamiar zrobić z tego garnek do zacierania i warzenia, po zacieraniu spuszczać brzeczkę do 2 fermentatorów i później z powrotem do gara. Edycja: przeoczyłem, że masz zamontowany zawór na śrubunek. Zawór na 1 cal czy 3/4? Edycja 2: Już sobie przypomniałem, u mnie w emaliowanym garnku wszystko skręciłem na nyplu. Nie przecieka, więc i tutaj bym tak zrobił.. Edited December 20, 2015 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 (edited) Siema, już jakiś czas temu miałem plany rozwijać warzelnię ale coś tam coś tam i nic z tego nie wyszło poza dodatkowymi zbiornikami na fermentację i większą ilością warek jednego dnia. Niestety mój garnek emaliowany 30 litrów zaczął rdzewieć po obwodzie dna, a dno jest spawane, więc niebawem właśnie to dno odpadnie ;D. Dlatego muszę zmienić garnek.. Zdecydowałem się wstępnie na garnek z allegro od razu z kranem, ten konkretnie: http://allegro.pl/garnek-wysoki-70-l-z-kranem-garnki-z-kranikiem-i5845692059.html Co sądzicie o tym garnku jak i zamontowanym kraniku? Warto zainwestować tyle pieniędzy? W styczniu muszę warzyć na wesele brata, więc raczej czas gra istotną rolę. Pisałem do sprzedawcy, ale odpowiedź nie jest zbyt jasna - co oni dokładnie robią z garnkiem? Coś wspawują, czy tylko wkręcają? Tak czy siak, to używam filtratora w środku, więc czy trzeba sobie coś zażyczyć, czy montowany przez nich zestaw umożliwia od razu nakręcenie filtratora? Drugą sprawą jest termometr i jego sonda. Ponieważ zamierzam niebawem zrobić mieszadło z silnika wycieraczek, to też zastanawiam się nad wykonaniem wbudowanej sondy temperatury. Za dodatkowy otwór z mufą u tego sprzedającego - 30 zł. Czy warto wtedy zainwestować w taki czujnik http://allegro.pl/sonda-czujnik-gwint-ds18b20-bimber-termostaty-i5848584249.html?Obecnie używam czujki ds18b20 w rurce termokurczliwej i zmiany temperatury są wskazywane szybko, a jak jest w przyppadku takiego czujnika? Na razie chyba tyle, głównie zależy mi na odpowiedzi co do tego garnka, bo to jego muszę zamówić, a nie wiem czy to dobra inwestycja. Ten sam sprzedawca i trochę wyjaśnień: http://www.piwo.org/topic/19531-gie%C5%82da-garnek-wysoki-70-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?hl=garnek Tutaj mój komentarz: http://www.piwo.org/topic/19531-giełda-garnek-wysoki-70-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?p=378573 Osobiście nic bym nie spawał do takiego garnka, co innego spawać do kega. Takie połączenie jest wystarczające i estetyczne. Edited December 21, 2015 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
matekk Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Edycja 2: Już sobie przypomniałem, u mnie w emaliowanym garnku wszystko skręciłem na nyplu. Nie przecieka, więc i tutaj bym tak zrobił.. Mógłbyś powiedzieć jak dokładnie wyglądało połączenie? Planuję w swoim garnku (również 70l) zrobić to przy pomocy nypla, nakrętki oraz uszczelki silikonowej. Póki co plan jest taki, że wiercę dziurę pod gwint 3/4 cala. Od strony strony zewnętrznej daję nypel, od wewnętrznej uszczelkę wyciętą z maty silikonowej oraz nakrętkę. W teorii powinno być szczelnie, zobaczymy w praktyce. Na razie czekam na kuriera z elementami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Sam wierciłeś otwory? Powiem tak - sprzęt potrzebny mam, wiertarki, tokarkę, wiertła kobaltowe itd, ale trochę boję się wiercić w nowym garnku za 350zł. Trzeba wywiercić otwory, i co dalej? Mufa, redukcja,śrubunek? Pytanie poboczne, mieszadło tego typu: http://bromaniack.blog.pl/2013/10/05/sprzet-warzelniczy-by-bromaniack/da radę z garnkiem 70 litrów? Mam zamiar zrobić z tego garnek do zacierania i warzenia, po zacieraniu spuszczać brzeczkę do 2 fermentatorów i później z powrotem do gara. Edycja: przeoczyłem, że masz zamontowany zawór na śrubunek. Zawór na 1 cal czy 3/4? Edycja 2: Już sobie przypomniałem, u mnie w emaliowanym garnku wszystko skręciłem na nyplu. Nie przecieka, więc i tutaj bym tak zrobił.. Czemu nie zrobisz sobie filtratora z miedzianej rurki po obwodzie? Ja mam tak w lidlu i nie muszę nic przelewać. Warka 23 litry to już problem z przelewaniem, a jak chcesz robić większe warki to czarno to widzę. Chyba, że masz jakąś starą betoniarkę i zamiast bębna zamontujesz tam swój garnek. O tym, że coś zawsze spadnie na podlogę i spadku temperatury przy takim przelewanie nie wspomnę. Policz ile jest na dnie obwodu, ponacinaj rurkę tarczą 0,7 lub piłą do metalu i "będzie Pan zadowolony". Zdjęć swojej wolę nie wrzucać, bo to miała być tymczasowa prowizorka, a robi już prawie trzy lata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 21, 2015 Author Share Posted December 21, 2015 Kolego Hajclander nie bardzo rozumiem o czym mówisz . Używam filtratora z rurki alupex, ponacinanej i zamontowanej po obwodzie w garnku emaliowanym. A filtrować do fermentatorów będę musiał dlatego, że obecnie nie stać mnie na 2 garnki 70litrów, a gdzieś filtrat muszę spuścić Jeżeli chodzi o przelewanie itp, nie robię piwa sam i nigdy nie mam problemów z podnoszeniem garnków/fermentatorów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 po zacieraniu spuszczać brzeczkę do 2 fermentatorów i później z powrotem do gara To mnie zmyliło. Myślałem,że po zacieraniu do fermentorów, zakładasz oplot albo jakieś fd i curig do gara. Tak czy inaczej pomyśl o drugim garze- wielka oszczędność czasu i energii. Chyba, że w tych fermentorach podgrzewasz żeby filtrat nie stygł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 Ja tylko sie zastanawiam jakie dno ma ten garnek i ścianki. Tzn. czy dno jest grube czy dobrze rozprowadza ciepło na całej powierzchni. Jakiej w ogóle jest firmy ten gar??? bo np do wyboru jest też taki: http://multigastro.pl/garnek-wysoki-satynowany-poj-50-3-l-011404.html?gclid=Cj0KEQiAqemzBRDh2vGKmMnqoegBEiQAqJPuyL5gHGZ7fFEBmuhcCBU3OneTtu1hrjIH4XSqP9JoRvkaArVp8P8HAQ i tak http://www.midwestsupplies.com/15-gal-megapot-1-2.html pytanie czy one się bardzo różnią od siebie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 (edited) Albo taki http://www.the-home-brew-shop.co.uk/acatalog/Stainless-Steel-56-Ltr-Electric-Boiler.html#.VnsHR_nhCUk http://www.the-home-brew-shop.co.uk/acatalog/Heavy-Duty-Reinforced-Stock-Pot-56-Ltrs.html#.VnsHsPnhCUk cena o wiele wyższa ale może jednak warto ... Ten garnek ze Stalgastu ma potrójne dno Edited December 23, 2015 by ili Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now