Szaki Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 Witam, Dziś zakupiłem surowce do mojej drugiej warki ze słodów, tak jak w temacie ma być to Sweet Stout. Mam obawy że czegoś może być za mało i nie będzie to takie jakie ma być. Co o tym myślicie?? coś z tego będzie?-Słód Pale ale 3,7 kg-Słód czekoladowy 0,5 kg-Słód karmelowy ciemny 0,5 kg-Jęczmień palony 0,3 kg-Laktoza 0,5 kg-Chmiel Northdown 25 g-Drożdże s-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 (edited) Moim zdaniem tych słodów ciemnych jest za dużo, ja bym zostawił tylko tą czekoladę a jęczmień wyrzucił. I karmelu dał połowę z tego co masz wpisane. Edited December 23, 2015 by Konus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaki Posted December 23, 2015 Author Share Posted December 23, 2015 hmmmmm.... a jesteś w stanie napisać mi jak mniej więcej powinien wyglądać proces warzenia? tzn czy do gara odrazu wrzucić słód czekoladowy i karmel? i jak i kiedy dodać laktoze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 Zakładam że będziesz zacierał ok. 60 minut, to ciemne wrzuć10 min. przed końcem. Laktozę ok. 10 minut przed końcem gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 E tam, wszystko do gara. To ma być stout a nie Brown ale. Lary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 Zostaw tak jak jest - to ma być stout, a do tego sweet . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Jeżeli to jest czekoladowy ciemny to ma 1200ebc więc będzie czarne i stoutowe i ten j palony bymwyrzucił. Jeżeli jasny to zasyp jest dobry i bez zmisn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Dla mnie jęczmień palony to obowiązkowy składnik stouta, już szybciej ten czekoladowy bym wyrzucił, ale po co? Nie spotkałem się jeszcze ze zbyt czarnym stoutem i sądzę, że przy takim zasypie do "zbyt czarnego" będzie jeszcze daleko. Oczywiście palone proponuję wrzucić od początku do gara, razem z innymi słodami. Jedyna rzecz, jaka mnie w tym zasypie zastanawia, to jak ciemny jest ten karmelowy? Jeżeli to jakiś Special B albo coś w tym stylu, to faktycznie będzie go być za dużo. Na Twoim miejscu dołożyłbym też trochę (0,5 kg?) płatków jęczmiennych, zamiast słodu Pale Ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Nie chodzi o czarność olo ale to jest prawie 20% zasypu w postaci ciembych słodów. Jak dla mnie, gdzie sam daję dużo ciemnych, to sweet stout z tego nie będzie. A ciemne od początku tak jak mówi olo stout to stout a bie jakieś black ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaki Posted December 28, 2015 Author Share Posted December 28, 2015 hmmm po długim namyślę stwierdzam że wrzucę do gara wszystko co wymieniłem i niech się dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now