Jump to content

Sweet Stout


Szaki

Recommended Posts

Witam, 
Dziś zakupiłem surowce do mojej drugiej warki ze słodów, tak jak w temacie ma być to Sweet Stout. Mam obawy że czegoś może być za mało i nie będzie to takie jakie ma być. Co o tym myślicie?? coś z tego będzie?

-Słód Pale ale 3,7 kg
-Słód czekoladowy 0,5 kg
-Słód karmelowy ciemny 0,5 kg
-Jęczmień palony 0,3 kg
-Laktoza 0,5 kg
-Chmiel Northdown 25 g
-Drożdże s-04
 
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem tych słodów ciemnych jest za dużo, ja bym zostawił tylko tą czekoladę  a jęczmień wyrzucił. I karmelu dał połowę z tego co masz wpisane. 

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Dla mnie jęczmień palony to obowiązkowy składnik stouta, już szybciej ten czekoladowy bym wyrzucił, ale po co? Nie spotkałem się jeszcze ze zbyt czarnym stoutem i sądzę, że przy takim zasypie do "zbyt czarnego" będzie jeszcze daleko. Oczywiście palone proponuję wrzucić od początku do gara, razem z innymi słodami.

Jedyna rzecz, jaka mnie w tym zasypie zastanawia, to jak ciemny jest ten karmelowy? Jeżeli to jakiś Special B albo coś w tym stylu, to faktycznie będzie go być za dużo. Na Twoim miejscu dołożyłbym też trochę (0,5 kg?) płatków jęczmiennych, zamiast słodu Pale Ale.

Link to comment
Share on other sites

Nie chodzi o czarność olo ale to jest prawie 20% zasypu w postaci ciembych słodów. Jak dla mnie, gdzie sam daję dużo ciemnych, to sweet stout z tego nie będzie. A ciemne od początku tak jak mówi olo :) stout to stout a bie jakieś black ale.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.