Kamil Świercz Posted December 25, 2015 Share Posted December 25, 2015 Witam Moj problem wygląda następująco: Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona. I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 25, 2015 Share Posted December 25, 2015 Całkiem możliwe, chociaż coś wątpię że, dzikusy w 10 dni zejdą do 0°Blg. W każdym razie jak fermentuje to zostaw do stabilnego blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 25, 2015 Share Posted December 25, 2015 (edited) Witam Moj problem wygląda następująco: Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona. I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo? Na początek przed pomiarem odgazuj próbkę w cylindrze. Edited December 25, 2015 by josefik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted December 25, 2015 Author Share Posted December 25, 2015 @kantor gdy mierzyłem wyglądalo na zakonczona fermentacje, unosily się resztki drożdży. A teraz jest widoczna biała piana. Dzikusy myślę że zjadły te ostatnie dwa blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 @kantor gdy mierzyłem wyglądalo na zakonczona fermentacje, unosily się resztki drożdży. A teraz jest widoczna biała piana. Dzikusy myślę że zjadły te ostatnie dwa blgA nie przesuwales/ przenosiles fermentora? Czasem sie tak zdarza, że podbije sie trochę drożdży z dna i ruszaja dalej z fermentacja. A piana w cylindrze to może być zwykle co2 zawarte juz w piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 Nie przenosiłem . Zdarzyło wam się aby zwykle drożdże piwowarskie zeszyly do 0 ? próbowałem tego piwa i jest kwasne delikatnie. Najwyżej zabutelkuje kilka butelek a reszta w kanał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 Nie wiem jak u innych ale wśród moich znajomych piwowarów często słychać ostatnio o zakażeniach. Być może łagodna zima sprawiła, że dużo paskudnych rzeczy mamy w powietrzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 Coś może w tym być. Może w moim nowym mieszkaniu jest jakąś kolonia dzikich drożdży bo pierwsza warka tu też była podejrzana. Teraz wymieniłem wiadro i wezyki, i ponownie coś nie tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 A jakie drożdże w ogóle i w jakiej temperaturze fermentacja? U mnie tylko Bretki zeszły ale nie w 10 dni adamski_68 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 DroŻdze gozdawa pay7. Start fermentacji w 15c potem koło 20. Wiesz jak mierzyłem pierwszy raz to wszystko było ok. I przy tym otwarciu mogło coś się wpakować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 (edited) Nie zjedzą Ci dzikie drożdże do 0blg w kilka dni jeśli wcześniej działały zwykłe drożdże. Nie zrobią takiej piany jak one. Chyba, ze to jakiś bardzo nietypowy szczep. Poza tym z tego co mówisz nie masz żadnych smakowych oznak pracy dzikich drożdży. One dają aptekę, plastik, dymność, ocet, rozpuszczalnik etc. A Ty wyczułeś tylko lekką kwaśnośc, która jest pewnie autosugestią, bo każdemu infekcja kojarzy się z kwasem. Odgazuj dobrze próbkę i sprawdż cukromierz na wodzie. Daj temu skończyć fermentować i spróbuj wtedy. Edited December 26, 2015 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 Sprawdźilem mój cukromierz na kranówce i spada poniżej zera tak z dwa stopnie. Rozumiem że powinien wskazywać zero? Jutro przeprowadze jeszcze jedno badanie na piwie i pomyśle co dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 Zależy jakiej temperatury masz kranowke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszkozak34 Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 (edited) Być może Ci się w spławiku skala przesunęła. Mam z Biowinu spławik i kiedyś też miałem taki bonus w nim. Ale potrząsnąłem nim i się udało mi prawie idealnie wyskalować jak należy później. A co do drożdży PAY7 z Gozdawy, to mi schodziły najczęściej do około 2 do 3 blg, przy początkowym 12 - 16. Temperatura fermentacji ~20oC. Używałem ich przy 6 warkach i zawsze tak było;) Edited December 26, 2015 by mateuszkozak34 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.