Jump to content

infekcja dzikimi drożdżami

Kamil Świercz

Recommended Posts

Witam

Moj problem wygląda następująco:

Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona.

I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo?

Witam

Moj problem wygląda następująco:

Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona.

I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo?

Na początek przed pomiarem odgazuj próbkę w cylindrze. 

Edited by josefik

@kantor gdy mierzyłem wyglądalo na zakonczona fermentacje, unosily się resztki drożdży. A teraz jest widoczna biała piana. Dzikusy myślę że zjadły te ostatnie dwa blg

A nie przesuwales/ przenosiles fermentora? Czasem sie tak zdarza, że podbije sie trochę drożdży z dna i ruszaja dalej z fermentacja. A piana w cylindrze to może być zwykle co2 zawarte juz w piwie.

Nie zjedzą Ci dzikie drożdże do 0blg w kilka dni jeśli wcześniej działały zwykłe drożdże. Nie zrobią takiej piany jak one. Chyba, ze to jakiś bardzo nietypowy szczep.

Poza tym z tego co mówisz nie masz żadnych smakowych oznak pracy dzikich drożdży. One dają aptekę, plastik, dymność, ocet, rozpuszczalnik etc. A Ty wyczułeś tylko lekką kwaśnośc, która jest pewnie autosugestią, bo każdemu infekcja kojarzy się z kwasem.

Odgazuj dobrze próbkę i sprawdż cukromierz na wodzie. Daj temu skończyć fermentować i spróbuj wtedy.

Edited by Oskaliber

Być może Ci się w spławiku skala przesunęła. Mam z Biowinu spławik i kiedyś też miałem taki bonus w nim. Ale potrząsnąłem nim i się udało mi prawie idealnie wyskalować jak należy później.

A co do drożdży PAY7 z Gozdawy, to mi schodziły najczęściej do około 2 do 3 blg, przy początkowym 12 - 16. Temperatura fermentacji ~20oC. Używałem ich przy 6 warkach i zawsze tak było;)

Edited by mateuszkozak34