Stefek Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 Sprawa wygląda tak że trójniak 33 Blg zszedł do 16 Blg i jest nieprzyjemnie słodki. Czy możecie polecić jakieś mocne drożdże które by zjadły do jeszcze niższego Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasuh Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 Dosyp pożywki do drożdży i porządnie zamieszaj. Powinny znowu ruszyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 ciężko wróżyć jakie były wcześniej i w jakich warunkach fermentowały.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 Z tą pożywką to chyba jakiś żart, po spadku blg miodu o około 10 blg drożdże przestają przyjmować składniki odżywcze z zewnątrz. Napisz jakie drożdże, ile ich zadałeś, jak długo fermentują, w jakiej temperaturze, czy dodawałeś pożywki, jak tak to ile jakiej itp. Mi miody potrafiły pod koniec fermentacji schodzić 1blg/miesiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasuh Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Właśnie zależy dużo jakie drożdże były dane, w samym miodzie brakuje składników odżywczych dla drożdży, i daje się więcej pożywki niż zwykle przy robieniu np. wina. U mnie bardzo często przy zastosowaniu Bayanusów, kiedy fermentacja staje albo zwalnia dosypuję trochę pożywki. Po dodaniu pożywki znowu zaczynają szamać. Jeżeli dodanie samej pożywki nie pomaga warto dodać trochę nowych drożdży a najlepiej gęstwę, można zrobić też starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted December 28, 2015 Author Share Posted December 28, 2015 (edited) Drożdże: http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-suszone-fermivin-pdm Fermentowało w 16-22 stopniach Celsiusza przez 3 miesiące Dałem pożywki około 15 gMiód jest już przelany na cichą i pyka raz na 20 min.Jedna paczka drożdży trafiła do około 30 litrów nastawu. Edited December 28, 2015 by Stefek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now