Jump to content

Miód niedofermentował


Stefek

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak że trójniak 33 Blg zszedł do 16 Blg i jest nieprzyjemnie słodki. Czy możecie polecić jakieś mocne drożdże które by zjadły do jeszcze niższego Blg.

Link to comment
Share on other sites

Z tą pożywką to chyba jakiś żart, po spadku blg miodu o około 10 blg drożdże przestają przyjmować składniki odżywcze z zewnątrz.

Napisz jakie drożdże, ile ich zadałeś, jak długo fermentują, w jakiej temperaturze, czy dodawałeś pożywki, jak tak  to ile jakiej itp. Mi miody potrafiły pod koniec fermentacji schodzić 1blg/miesiąc.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zależy dużo jakie drożdże były dane, w samym miodzie brakuje składników odżywczych dla drożdży, i daje się więcej pożywki niż zwykle przy robieniu np. wina. U mnie bardzo często przy zastosowaniu Bayanusów, kiedy fermentacja staje albo zwalnia dosypuję trochę pożywki. Po dodaniu pożywki znowu zaczynają szamać. Jeżeli dodanie samej pożywki nie pomaga warto dodać trochę nowych drożdży a najlepiej gęstwę, można zrobić też starter.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże:  http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-suszone-fermivin-pdm
 

 

Fermentowało w 16-22 stopniach Celsiusza przez 3 miesiące

 

Dałem pożywki około 15 g

Miód jest już przelany na cichą i pyka raz na 20 min.

Jedna paczka drożdży trafiła do około 30 litrów nastawu.

Edited by Stefek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.