Jump to content

Pekko

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: USA
Odmiana: Uniwersalny
Średnia zawartość alfakwasów: 13-16%
Krótki opis:
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku. Nadaje bogaty aromat, w którym można wyczuć nuty ananasa, cytryny, łagodnej szałwii, mięty oraz kwiatowe. (według twojbrowar.pl)

Popełniłem dziś single hopa na tym chmielu 10* i drożdżach S-04

Z paczki zapach był dużo bardziej ziołowy w porównaniu z Simcoe (tylko to miałem). W brzeczce pobranej do badania w smaku było czuć cytrynę i nieco mięty. Jak piwko się uda to dość szybko powinienem uzyskać na tyle danych, żeby coś więcej naskrobać na temat tego chmielu.

• 2 weeks later...

Ciekawość zwyciężyła. Odkapslowałem dziś jedną butelkę. I co do wrażeń chmielowych. W smaku wyraźnie czuć cytrynę i miętę, gdzieś w tle jest szałwia. Posmak jaki zostaje jest wybitnie cytrynowy. W aromacie natomiast mięta i szałwia zostają zepchnięte na dalszy plan, a ich miejsce zajmuje trawa cytrynowa i w znacznie mniejszych ilościach czuć zapach świeżo ściętej trawy. Ogólnie z samego efektu jestem zadowolony, jednak fajnie byłoby, gdyby jakiś bardziej doświadczony piwowar pobawił się z tym chmielem ;)