Jump to content

MAm parę pytań odnośnie kolejnej warki z brewkita...


Arek Jóźwiak

Recommended Posts

Witam wszystkich zaczynam swoja przygode z piwowarstwem. Dzisiaj rozlalem swoja pierwsza warke Dark ALe do butelek. Zrobilem ja idealnie wg instrukcji dolaczonej do brewkita dodalem 1kg glukozy bo nie mialem slodu. Teraz mam zamiar zrobic INDIAN PALE ALE zamowilem slod Ekstarkt słodowy suchy MEDIUM-B 1kg i i teraz nie wiem czy robic nadal wg instrukcji z brew kita bo wyczytalem ze temperatury powinny byc nizsze 20-21 z dolnofermentacyjnych jeszcze nizsze. Mam zamiar zrobic tak ze dam 1kg slodu i 0,5kg glukozy bo chcialem zeby wyszlo mocniejsze (mogę tak zrobic???) nastepnie nie bede zlewal na cicha bo podobno przy brew kitach nie jest to konieczne no i jak wy robicie bo tez dokladnie nie wiem jak zrobic z butelkami z mojej 1 warki bo w instrukcji pisze zeby je trzymac przez 4 dni w temp 21-27C a przez nastepne 10 dni w temp 18-20C i wlasnie z tymi temperaturami byl by problem bo nie wiem gdzie znajde 18-20. Czy czekac 4dni tak w temperaturze 22-23 a nastepnie wyniesc do piwnicy ??? nie wplynie to jakos na smak jakosc piwa ?? A i co byscie mi radzili odnosnie tego IPA dobrze mysle czy moze byscie jakos inaczej to rozegrali ??

Edited by Arek Jóźwiak
Link to comment
Share on other sites

Co do temperatury Indian Pale Ale jest to piwo górnej fermentacji więc nie potrzebujesz super niskich temperatur. Nie wiem o jakich temperaturach masz do dyspozycji pomieszczenia ale ok. 20-21 będzie dobrze (sam robiłem brewkity i to w wyższych temperaturach).

Tak możesz dodać 1kg suchego ekstraktu + 0,5kg glukozy - wyjdzie mocniejsze. Na cichą nie musisz zlewać. Jeśli chodzi o leżakowanie: jeśli masz jedynie opcje 21-27C lub piwnica (zakładam, że dosyć chłodna) to potrzymaj z tydzień w 21-27C a potem do piwnicy. Powinno w tym czasie się nagazować.

Pomyśl też o chmieleniu na zimno (po burzliwej, na cichej tak z 4 -5 dni przed rozlewem dodając powiedzmy z 50g jakiegoś chmielu aromatycznego) daje dobre efekty i fajnie można stuningować brewkita (pozostaje później jedynie konieczność odfiltrowania chmielin - wystarczy rurka + pończocha).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.