darkc Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Witam, Po paru ładnych latach przerwy postanowiłem uwarzyć piwo (mam 3 warki z ekstraktu i 1 z zacieraniem zakończone sukcesem). Aby nie było mi przykro w przypadku porażki zamierzam na prośbę kobiety zmierzyć się z piernikowym tematem z ekstraktu. W związku z tym mam ideę i pytania o sensowność. Będę wdzięczny. Niestety zasoby mam ograniczone a egzekucja musi nastąpić jutro z powodu wyjazdu... Na ok 11 piwa w fermentatorze, przy użyciu 5l garnka 1.7 kg WES jasny (nie było ciemnego w sklepie) 100 g karmelowego ciemnego (nie znam parametrów, ma 4 lata ale było szczelnie zamknięte - nada się?) 80 g czekoladowego (j.w.) 80 g ziaren pszenicy palonej (j.w. - je się mieli przed użyciem?) zasyp - moczony ok 20 min w temp. ok 70-75 (minimash?) na herbatkę w 5L wody w "skarpecie", Chmielenie: 20 g Sybilla na 50 min. (??) nie chce żeby było zbyt chmielowe/gorzkie... Przyprawy na ostatnią minutę gotowania (i zostawiam w fermentacji?) wzorując się na podpowiedziach: http://www.piwo.org/topic/15294-piwo-piernikowe-z-ekstraktow-prosba-o-porade/?hl=piernikowe +100 g miodu (to dobry pomysł?) Chłodzę i dodaję 6-7 L przegotowanej/schłodzonej wody Powinno dojść do 13Blg (ale nie wiem czy dobrze czytam Brewtarget) Drożdże S04 Co mogę poprawić nie wychodząc poza zasoby? Dzięki wielkie, Darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now