Jump to content

Prośba o opinie - piernikowe


darkc

Recommended Posts

Witam,

 

Po paru ładnych latach przerwy postanowiłem uwarzyć piwo (mam 3 warki z ekstraktu i 1 z zacieraniem zakończone sukcesem).

 

Aby nie było mi przykro w przypadku porażki zamierzam na prośbę kobiety zmierzyć się z piernikowym tematem z ekstraktu. W związku z tym mam ideę i pytania o sensowność. Będę wdzięczny. Niestety zasoby mam ograniczone a egzekucja musi nastąpić jutro z powodu wyjazdu...

 

Na ok 11 piwa w fermentatorze, przy użyciu 5l garnka

 

1.7 kg WES jasny (nie było ciemnego w sklepie)

100 g karmelowego ciemnego (nie znam parametrów, ma 4 lata ale było szczelnie zamknięte - nada się?)

80 g czekoladowego (j.w.)

80 g ziaren pszenicy palonej (j.w. - je się mieli przed użyciem?)

 

zasyp - moczony ok 20 min w temp. ok 70-75 (minimash?) na herbatkę w 5L wody w "skarpecie",

 

Chmielenie:

20 g Sybilla na 50 min. (??)

nie chce żeby było zbyt chmielowe/gorzkie...

 

Przyprawy na ostatnią minutę gotowania (i zostawiam w fermentacji?) wzorując się na podpowiedziach:

http://www.piwo.org/topic/15294-piwo-piernikowe-z-ekstraktow-prosba-o-porade/?hl=piernikowe

+100 g miodu (to dobry pomysł?)

 

Chłodzę i dodaję 6-7 L przegotowanej/schłodzonej wody

Powinno dojść do 13Blg (ale nie wiem czy dobrze czytam Brewtarget)

 

Drożdże S04

 

Co mogę poprawić nie wychodząc poza zasoby?

 

Dzięki wielkie,

Darek

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.