ceokiusz Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 (edited) 28.12.2015 Warka #1 DRY STOUT Pierwsza warka właśnie uwarzona Słody Pale Ale 3,5 kg Chockolate 0,2 kg Palony Jeczmień 0,3kg chmiel Target 35g Zacieranie 70* - 70 min - jasne 70* - 10 min - czekolada, palony jęczmień 78* - 5min - wygrzew 60min - gotowanie Target od początku Drożdze ALE 514 edit: 04.01.2016 - 7blg 07.01.2016 - 7blg - zlane na cichą 05.02.2016 - 7blg - zabutelkowane ( za wysoko zatarte) Edited February 5, 2016 by ceokiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 (edited) Warka #2 AIPA 20l Słody Pale Ale 4,8 kg Crystal 0,4kg Aroma 0,2 kg Chmiele Bravo 35g Citra65g Cascade 60g Zacieranie 67* - 90min 78* - 5min Gotowanie 60min bravo 35g - 60min cascade 20g - 15min cascade 25g - 15min citra 25g - 10 min citra 25g - 3min 15g cascade i 15g citry na cichą Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry Jest to przepis ze składników z paczki na AIPA i jestem ciekaw czy coś byście pozmieniali? To moja 2 warka więc póki co uczę się na gotowcach. Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? Jutro chcę warzyć i jak coś to polecę znów według receptury z paczki. edit: 30.12.2015 - Piwo uwarzone, strasznie mętne. Wyszło ok 17l - 15blg. muszę dopracować odzyskiwanie brzeczki przy wysładzaniu, chyba za szybko filtrowałem. 11.01.2016 - blg 4 19.01.2016 - blg 4 - zlane na cichą + chmielenie 15g casscade i 15g citry 02.02.2016 - blg 4 - zabutelkowane (za wysoko zatarte) Edited February 5, 2016 by ceokiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voytech Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? Wg BJCP AIPA max 70 IBU, ale z drugiej strony, czy istnieje pojęcie "za wysokie IBU"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Chyba ju z nie. emsc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 04.01.2016 Warka #1 7 blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 06.01.2016 Warka #1 No i pierwszy bubel, chyba za wysoko zatarłem, blg stanęło na 7. Przelałem na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 9, 2016 Author Share Posted January 9, 2016 (edited) Warka #3 Milk Stout Słody: Pale Ale - 3,6kg przeniczny - 0,5kg karmelowy jasny - 0,7kg słód BLACK - 0,15kg płatki owsiane - 0,5 kg palony jęczmień 0,35kglaktoza - 0,8kg chmiele: Marynka - 25g Lubelski - 25g drożdże: Safale S-04Zacieranie: 68* - 30 min. 72* - 20 min. 72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych 76* - wygrzew Gotowanie: 60 min. Marynka - 0 min. Laktoza + Lubelski - 40 min. Wyszło 26l brzeczki Blg 13 (mierzone bez laktozy) edit: 19.01.2016 - chyba termometr przekłamuje bo znów odfermentowało bardzo wysoko. 8 blg z laktozą. 02.02.2016 - 8blg (termometr do wymiany) Edited February 5, 2016 by ceokiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.