Jump to content

Browar Suli


ceokiusz

Recommended Posts

28.12.2015

Warka #1 DRY STOUT

Pierwsza warka właśnie uwarzona

 

Słody

Pale Ale 3,5 kg

Chockolate 0,2 kg

Palony Jeczmień 0,3kg

 

chmiel

Target 35g

 

Zacieranie

70* - 70 min - jasne

70* - 10 min - czekolada, palony jęczmień

78* - 5min - wygrzew

 

60min - gotowanie

Target od początku

 

Drożdze

ALE 514

 

 

edit:

04.01.2016 - 7blg

07.01.2016 - 7blg - zlane na cichą

05.02.2016 - 7blg - zabutelkowane ( za wysoko zatarte)

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 AIPA

20l

 

Słody

Pale Ale 4,8 kg

Crystal 0,4kg

Aroma 0,2 kg

Chmiele

Bravo 35g

Citra65g

Cascade 60g

Zacieranie

67* - 90min

78* - 5min

Gotowanie

60min

bravo 35g - 60min

cascade 20g - 15min

cascade 25g - 15min

citra 25g - 10 min

citra 25g - 3min

15g cascade i 15g citry na cichą

 

Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry

 

Jest to przepis ze składników z paczki na AIPA i jestem ciekaw czy coś byście pozmieniali? To moja 2 warka więc póki co uczę się na gotowcach.

Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? 

 

Jutro chcę warzyć i jak coś to polecę znów według receptury z paczki.

 

edit:

30.12.2015 - Piwo uwarzone, strasznie mętne. Wyszło ok 17l - 15blg. muszę dopracować odzyskiwanie brzeczki przy wysładzaniu, chyba za szybko filtrowałem.

11.01.2016 - blg 4

19.01.2016 - blg 4 - zlane na cichą + chmielenie 15g casscade i 15g citry

02.02.2016 - blg 4 - zabutelkowane (za wysoko zatarte)

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 Milk Stout

 

Słody:

Pale Ale - 3,6kg  

przeniczny - 0,5kg 

karmelowy jasny - 0,7kg 

słód BLACK - 0,15kg 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,35kg
laktoza - 0,8kg

chmiele:

Marynka - 25g 

Lubelski - 25g 

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

 

Wyszło 26l brzeczki Blg 13 (mierzone bez laktozy)

 

edit:

19.01.2016 - chyba termometr przekłamuje bo znów odfermentowało bardzo wysoko. 8 blg z laktozą.

02.02.2016 - 8blg (termometr do wymiany)

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.