hajclander Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Tak z czystej ciekawości- interesują mnie krótkie informacje kto kiedy i jak zaczynał nasze hobby. Teraz w dobie interenetu i rozwoju całego rynku piwowarskiego jest to bardzo (stosunkowo) proste. Ja np zacząłem w 1992r od kupna puszki coopersa. Nikt nic wtedy nie wiedział co to jest. Z baru na miasteczku akademickim załatwiłem butelki z grolscha, fermentowalo w baniaku po winie, oczywiście cukier bo skąd glukoza. Potem długo, długo nic i w 2011 likwidowali sklep spozywczy i podobne coopersy byly po 5zł. No, czyli ja jestem piwowarem od 1992r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 50 warek przez 23 lata małe spożycie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 50 warek przez 23 lata małe spożycie Czytamy ze zrozumieniem!!! Czy tam jest data 2011? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 czyli ja jestem piwowarem od 1992r. ok,ja zrobiłem jedną warkę w 90 r . do tej pory żadnej ,jestem (czy nie jestem) piwowarem 25 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 kiedy zaczynałem 12 lat temu było trudniej niż dziś, ale czy to mnie nobilituje? w konkursach piwowarskich często wygrywają ludzie z 2-3 letnim stażem. I dobrze! piwowarstwo to sztuka a ta rządzi się zupełnie innymi regułami inne rzemieślnicze zajęcia. zwłaszcza teraz, kiedy klasyka jest w odwrocie na rzecz nowatorstwa i ekstrawagancji. zresztą tego oczekuje konsument.... podobno. hajclander 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Eeee z puchy Chociaż w sumie ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto próbował robić normalne z zacieraniem sprzed powstania Browamatora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 (edited) czyli ja jestem piwowarem od 1992r. ok,ja zrobiłem jedną warkę w 90 r . do tej pory żadnej ,jestem (czy nie jestem) piwowarem 25 lat Jesteś, jesteś. Brawo! Ale bardziej niż głupie dowcipkowanie wolalbym żebyś napisał co to bylo za piwo, skąd miałeś skladniki i wiedzę jak je zrobić. Eeee z puchy Chociaż w sumie ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto próbował robić normalne z zacieraniem sprzed powstania Browamatora? Otóż to. Na pewno byli ludzie, którzy nie z fantazji czy ciekawości, ale z konieczności sami slodowali ziarna, kombinowali chmiel i drożdże i co naistotniejsze chodzilili po czytelniach czy antykwaritach i szukali książek i broszur o piwowarstwie lub przywozili takie z zachodu. To nie było tak, ze komuś nie startuje pisze posta w pogotowiu i zaraz ma kilka porad. kiedy zaczynałem 12 lat temu było trudniej niż dziś, ale czy to mnie nobilituje? w konkursach piwowarskich często wygrywają ludzie z 2-3 letnim stażem. I dobrze! piwowarstwo to sztuka a ta rządzi się zupełnie innymi regułami inne rzemieślnicze zajęcia. zwłaszcza teraz, kiedy klasyka jest w odwrocie na rzecz nowatorstwa i ekstrawagancji. zresztą tego oczekuje konsument.... podobno. Punkt bo celnie ujęte. Nie chodzi o nobilitację ale ciekawią mnie początki w że tak powiem pionierskich czasach. Moze to nie na mój rozum ale dziwi mnie początkujący piwowar, który zamiast zaczynać od klasycznych piw znajduje (w necie) jakieś wynalazki i jeszcze przy nich radośnie kombinuje, potem nawet nie wie co poszlo nie tak i tez nie wiadomo jak mu pomóc. * jak piszesz posty to nie pisz kilku pod rząd tylko umieszczaj proszę wszystko w jednym Edited December 30, 2015 by Łukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Tak w ogóle to gdzie można było kupić puchę w 92? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 No jak to kto? Czes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 On chyba w Stanach nawet zaczynał ale ktoś jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 On chyba w Stanach nawet zaczynał ale ktoś jeszcze? W katowicach przy rynku były takie delikatesy i tam to wypatrzyłem. Nie pamiętam ile kosztowalo, ale coś mi swita, że ok 100zl ale wtedy chyba bylo przed denominacją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Nie pamiętam ile kosztowalo, ale coś mi swita, że ok 100zl ale wtedy chyba bylo przed denominacją. Przed denominacją to chyba 100 000 zł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 (edited) Tutaj pierwsze piwo Browamatora (1995 rok) - pucha! W XXI wieku było już lepiej. Był Browamator, potem WES, Biowin, Cabsyd (przedstawiciel Muntonsa), Biermann z Braupartnerem. Pamiętam jak do jednego z pierwszych piw użyłem suchych drożdży "od Pawcia" z Browaru Soma bodajże. Zanim rozhulała się sprzedaż internetowa był dylemat skąd wziąć słód. Głównie załatwiało się z miejscowych browarów, przez znajomych (pamiętam jak zakupiliśmy kiedyś w Imielinie). Pierwsze próby słodowania były mocno nieudane. Edited December 30, 2015 by e-prezes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.